Sarcină

Calcularea aproximativă a datei naşterii: indici de referinţă

Cunoaşterea datei probabile a naşterii este un detaliu important atât pentru viitoarea mamă, cât şi pentru personalul medical, în scopul evaluării ritmului de creştere a fătului.

Teoretic, o sarcină durează nouă luni. Cu toate astea, determinarea cu precizie a datei naşterii este de multe ori destul de complicată. Prima ecografie (sau ecografia de datare) este procedura cea mai uzuală de a aprecia data naşterii. Ea confirmă în primul rând prezenţa sarcinii, viabilitatea ei, determină localizarea şi numărul de embrioni. Tot ea datează optim sarcina, plecând de la dimensiunile embrionului şi având o marjă de eroare de câteva zile.

Însă există şi un calcul destul de simplu folosit de medici pentru a afla date naşterii: de la prima zi a ultimei menstruaţii (concepţia are loc la aprox. două săptămâni după ultima menstruaţie), se adaugă două săptămâni şi cele nouă luni de sarcină (sau 39 de săptămâni). Pentru a estima ziua naşterii, e suficient să se adauge 287 de zile de la prima zi a ultimei menstruaţii.

Durata sarcinilor normale poate varia. Data probabilă a naşterii este, după cum se subînţelege, o dată aproximativă; este posibil ca naşterea să aibă loc, de fapt, cu două săptămâni înainte de acea dată sau după două săptămâni de la acea dată. „Două treimi din nou-născuţi se nasc în interval de 10 zile de la data probabilă a naşterii, însă numai 4% se nasc exact la acea dată“ – aflăm din cartea „Sarcina, naşterea şi nou născutul“ (ed. Meteor Press, 2009, p. 38).

Referinţe: „Calcul Grossesse“ – www.hirslanden.ch; „Prima ecografie a sarcinii. Datarea şi viabilitatea în primul trimestru“ – ginecho.ro; „Comment calculer votre date d’accouchement?“ – doctissimo.fr; „Sarcina, naşterea şi nou născutul“, de Penny Simkin, Janet Whalley, Ann Keppler, traducere de dr. Dana Mihai, ed. Meteor Press, 2009.