Sarcină

Cârceii în sarcină

Carceii in sarcina

Crampele musculare la nivelul picioarelor sunt destul de neplăcute. Sunt niște spasme ale mușchilor gambei care durează de obicei câteva minute.

Cârceii se manifestă de obicei la nivelul picioarelor (acolo se resimt cel mai des), însă pot apărea și în alte părți ale corpului: coapse, brațe, abdomen sau chiar coaste. Descrise drept „contracții voluntare ale unui mușchi sau grupe musculare“, cârceii pot afecta pe oricine, nu doar femeile însărcinate. De ce apar mai des sau cu predilecție în sarcină, nu se știe cu exactitate. Există totuși câteva explicații.

În joc ar fi oboseala și circulația sangvină redusă în zona membrelor inferioare (compresia exercitată asupra vaselor de sânge). Deficiența de minerale are și ea un rol. Apoi, cauza cea mai importantă: uterul depune presiune pe coloana vertebrală și, prin urmare, nervii – de la nivelul coloanei și a membrelor inferioare – se compresează ducând la crampele musculare.

Crampele musculare nocturne se localizează în special la nivelul piciorului. Atunci când durerea nu este intensă, iar contracțiile reduse, masajul și câteva mișcări de întinderi relaxează zona (în timpul „crizei“ multe persoane, de exemplu, merg sau masează locul încordat revenindu-și într-un timp scurt; sau își întind mușchii prin flexarea dorsală a piciorului); când, însă, durerea este mai intensă, nici un remediu nu pare să funcționeze. Dacă apar des astfel de crize, este important să se consulte medicul. De asemenea, dacă durerea persistă și nu dispare după câteva ore, fiind însoțită de imposibilitatea de deplasare, se consultă medicul.

De obicei, femeile însărcinate observă că debutul încordării mușchiului (începutul cârceilor) are loc în momentul în care își întind picioarele (o idee ar fi plasarea unei perne de suport pentru picioare – ajută și la circulația periferică și limitează mișcările, evitând apariția cârcelului).

Metode de prevenire/ tratare: exerciții de întindere și mișcări ușoare înainte de culcare, odihnă (cârceii apar și când mușchiul respectiv este suprasolicitat), evitarea mișcărilor bruște, administrarea preparatelor pe bază de vitamine și minerale prescrise de medic (în urma unui set de analize care evidențiază carența de vitamine și minerale), masajul, băile calde (nu fierbinți).

Referințe:
Cârceii în sarcină – ce îi cauzează, cum scapi de ei? (www.aptanutricia.ro)
De ce apar cârceii? (www.romedic.ro)
Ghidul femeii însărcinate (Marjorie Greenfield, Ed. All, 2013, pp. 174-175)

Foto: www.freepik.com