„Îmi depăşesc anxietatea şi frica“ – ghid complet despre temeri
Autor: Muzo & Christophe André
Traducere: Liana Haidar
Descriere: A ne pregăti pentru etapa maternităţii înseamnă, înainte de toate, să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, ca oameni, cu toate emoţiile pe care le avem, fie că le putem controla, fie că nu. Anxietatea este un subiect intens discutat în ziua de azi şi nu puţini sunt cei care se pot lăuda cu o stare emoţională echilibrată, în concordanţă perfectă cu sfaturile primite din jur, de la persoane mai mult sau mai puţin avizate. Cartea de faţă ne ajută să înţelegem anxietatea, frica, fobia, panica. Autorii fac distincţii clare între ele, ne pun la dispoziţie definiţii, exemple şi ne propun soluţii pentru o îmbunătăţire a calităţii vieţii indiferent care ar fi emoţia dominantă – anxietate, frică, fobie, panică. Prezentarea ideilor este prietenoasă şi pe înţelesul tuturor.
„Manual de psihologie clinică pre şi postnatală“ (Consilierea părinţilor înainte şi după naştere)
Autor: Elena Otilia Vladislav
Editura: Polirom
Descriere: Cartea conţine explicaţii avansate şi atent documentate în ceea ce priveşte parenting-ul, fiind, în primul rând, un volum dedicat studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi practicienilor. Cuprinde referiri la cercetări recente şi prezintă o serie de situaţii clinice. Însă volumul poate fi folosit nu doar ca manual teoretic, ci şi ca ghid pentru asistarea psihologică ce poate fi acordată în perioada pre‑ și postnatală. Iată şi câteva dintre subiectele abordate: dificultăți emoționale ale gravidelor, pregătirea pentru naștere, dinamica în cuplu, dezvoltarea atașamentului antenatal, parentalitate, dificultățile emoționale post-partum, atașamentul postnatal, tulburările psihosomatice precoce ale bebelușului.
„Când mama e absentă“ – chipurile de neînţeles ale maternităţii
Autor: Hélène Romano
Traducere: Alina Popescu
Descriere: Oricât de imposibil pare de crezut, sunt cazuri (şi nu puţine!) în care mama este absentă psihic din viaţa unui copil. Care sunt cauzele, în urma cărui mecanism se ajunge aici? Se poate întâmpla să îl respingă, să se poarte greşit cu el, uneori să comită acte extreme. Copiii acestor mame devin într-o bună zi la rândul lor părinţi, ducând cu ei un trecut încărcat de suferinţă, despre care au vorbit mai mult sau mai puţin, de care s-au vindecat mai mult sau mai puţin. Hélène Romano aduce în prim plan şi aspectele ce pot servi drept suport al rezilienței pentru cei și cele care nu au avut norocul să aibă o mamă suficient de bună. Hélène Romano este doctor în psihopatologie, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în trauma psihică.
Foto: www.freepik.com