Sarcină

Constipaţia în sarcină

Cât de des este întâlnită constipaţia în sarcină? Între 16 şi 39% (aproximativ o treime) dintre femeile însărcinate ar suferi de constipaţie, la un moment dat, în sarcină.

Unele surse indică drept moment al apariţiei constipaţiei al treilea trimestru de sarcină (unul din factori fiind greutatea fătului care apasă intestinele, însă aceasta nu este singura cauză). Totuşi, constipaţia poate fi prezentă în toate cele trei trimestre, depinde de la caz la caz.

Astfel, constipaţia este posibil să apară odată ce nivelul hormonilor din corp crește pentru a susține sarcina (prin urmare, schimbările se ivesc din a doua sau a treia lună a primului trimestru).

Progesteronul creşte grosimea endometrului (mucoasa care căptuşeşte interiorul uterului) pentru a permite implantarea oului fecundat în uter (el favorizează şi menţine sarcina). Procesul prin care embrionul fertilizat se ataşează de peretele uterin se numeşte nidaţie, iar în timpul nidaţiei progesteronul atinge un nivel maxim.

Dacă progesteronul are un efect relaxant asupra muşchiului uterin, în acelaşi timp el poate reduce tonusul altor muşchi: ai stomacului, intestinului, vaselor de sânge. Progesteronul joacă un rol și în apariția hemoroizilor în sarcină: combinația dintre presiunea uterului asupra venelor din partea inferioară și relaxarea pereților venoși sub efectul progesteronului duce la o umflare a venelor din această zonă. Nivelul crescut de progesteron din primul trimestru duce și la constipație (motilitatea intestinală este încetinită, este vorba de acea reducere a tonusului altor mușchi – stomac, intestin).

În afară de aceste modificări hormonale, administrarea suplimentelor de fier sau a suplimentelor de calciu pot avea drept consecinţă şi ele, constipaţia (în alte cazuri, fierul cauzează, dimpotrivă, diaree). Poate exista, de asemenea, şi o predispoziţie spre constipaţie.

Sunt importante luarea unor măsuri de prevenire, măsuri care să acopere mai multe paliere: alimentaţia, stilul de viaţă, în unele cazuri, recomandări medicale.

  • efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat (există exerciţii adaptate acestui tip de problemă);
  • consumul suficient de lichide (apă, la ceaiuri, sucuri naturale, supe, ciorbe);
  • creşterea aportului de fibre (fructe, legume, cereale);
  • utilizarea laxativelor după o consultaţie cu medicul (pentru că există anumite tipuri şi fiecare acţionează diferit).

Surse documentare: Pregnancy Constipation – www.my.clevelandclinic.org; Ghidul viitoarei mame (Marjorie Greenfield, Ed. All 2013), Constipaţia – www.reginamaria.ro