Sarcină

Dopul de mucus sau dopul gelatinos – ce este, ce rol are şi când se elimină

Dopul de mucus sau dopul gelatinos este o masă gelatinoasă al cărei rol este de a ţine închisă deschiderea colului uterin, de a proteja practic sarcina, sigilând canalul cervical şi protejând fătul de bacterii.

Când colul uterin începe să se pregătească pentru naştere, dopul gelatinos este eliminat. Eliminarea poate fi însoţită şi de o cantitate mică de sânge (care are drept cauză rupererea unor mici vase de sânge). Când anume se elimină dopul gelatinos? Uneori cu câteva ore înainte de a intra în travaliu, cu o zi sau chiar o săptămână.

Cum arată dopul gelatinos? Mucusul arată ca o secreţie densă, de textura gelatinei, iar culoarea poate varia de la transparent, la alb, galben, roz deschis, maroniu. Important! În cazul în care cantitatea de sânge este mare, dacă se întâmplă înainte de săptămâna 34 sau dacă sângerările intervin după primul trimestru, este nevoie să anunţaţi imediat medicul.

Dopul gelatinos se poate elimina, de asemenea, treptat. Cum secreţiile vaginale sunt normale în perioada naşterii, multe femei însărcinate nu îşi dau seama ca fiind vorba de dopul gelatinos. Fluxul secreţiilor vaginale creşte în sarcină datorită „luptei“ crescânde pe care o duc cervixul şi vaginul împotriva posibilelor infecţii. Cu cât sarcina avansează şi se apropie de termen, secreţiile sunt confundate uneori cu urina.

Surse documentare:
„Semnele travaliului: la ce să te aştepţi“ (www.reginamaria.ro)
„Secreţiile vaginale“ (www.romedic.ro)
„Ghidul viitoarei mame“ (Marjorie Greenfield, Ed. All, p. 141)