Sarcină

Durerea în piept, căzăturile şi urinările rare. Când e cazul să mergem la medic?

De-a lungul sarcinii, pot apărea dureri în diferite zone ale corpului sau manifestări cu care nu te-ai mai confruntat. Cel mai adesea, cauzele sunt minore, însă există şi situaţii când este nevoie de consult medical.

Dureri în piept: Disconfortul se resimte, cel mai adesea, din cauza presiunii exercitate de făt, însă refluxul acid poate fi şi el o cauză. În cartea „Sarcina şi naşterea“, dr. Anne Deans, aminteşte drept cauze care necesită tratament de urgenţă, embolia pulmonară (un cheag de sânge în plămâni) şi pleurezia (denumită şi apa la plămâni). Durerea în piept, manifestată violent (ca o „gheară“ care strânge), este şi un simptom frecvent al infarctului miocardic. Dacă pacienta este sub observaţie, este important să comunice cât mai rapid aceste simptome medicului.

Căzăturile: Nu întotdeauna căzăturile sunt periculoase în sarcină. Fătul este protejat sufiecient de bine în interiorul uterului, înconjurat fiind de lichidul amniotic. Când căzătura este uşoară, verifică dacă simţi copilul mişcându-se în burtică. Dacă, însă, apar contracţii, observi pierderi de lichid sau sângerări, este nevoie să îţi suni cât mai curând medicul. Pentru a preveni accidentele mai puţin plăcute, poartă încălţăminte cât mai confortabilă, iar când eşti pe stradă, evită să stai pe telefon în timp ce mergi. Leşinurile şi ameţelile pot duce, de asemenea, la căzături. Investigaţiile pot detecta cauzele, iar în urma lor se stabileşte un tratament, asociat cu o alimentaţie echilibrată.

Sete excesivă şi urinări rare: Auzim adesea că în sarcină mergem mai des la toaletă, ceea ce este perfect adevărat: din cauza fătului care apasă pe vezică, simţim nevoia să facem mai multe drumuri la baie. Se poate întâmpla însă şi reversul: ca urinările să fie rare. În cazul în care te confrunţi cu o sete peste măsură, asociată cu eliminarea de cantităţi mici de urină sau absenţa micţiunii, mai mult ca sigur este vorba de o deshidratare sau o insuficienţă renală. Ambele situaţii reprezintă o urgenţă medicală.

În concluzie, când simţi simptome atipice, care apar brusc şi sunt asociate cu o stare generală proastă sau alte manifestări, nu aştepta prea mult, să treacă de la sine, consultă cât mai rapid medicul.