Sarcină

Hemoroizii în sarcină

Gravidă

Principalii doi factori care declanşează apariţia hemoroizilor în sarcină sunt 1. presiunea exercitată de uter asupra venelor care aduc sânge dinspre partea inferioară a organismului spre inimă şi 2. efectul de relaxare al progesteronului asupra pereţilor venoşi.

Rezultatul acestor doi factori este umflarea venelor din partea inferioară a corpului. Oricât de stânjenitori ar fi hemoroizii, ei reprezintă o problemă frecventă. Alţi factori care contribuie la apariţia hemoroizilor sunt: statul prelungit în picioare (sau în şezut) şi constipaţia. Alternanţa de scaune tari şi scaune moi „irită“ zona respectivă, ducând la disconforturi.

În afară de luarea unor măsuri privind alimentaţia, dar şi stilul de viaţă, este important un consult specializat (la medicul proctolog). Igiena are şi ea un rol important: după fiecare scaun, se spală zona anală cu apă caldă (şi nu fierbinte) şi un produs de îngrjire cât mai blând. După igienizare, se aplică o cremă recomandată în cazul acestor afecţiuni.

De asemenea, important este şi regimul alimentar: consumarea unor mâncăruri cât mai moi, mai uşoare, care să nu solicite prea tare sistemul digestiv; supe, ciorbe, legume, fructe (atenţie, există şi fructe nerecomandate în cazul hemoroizilor, cum ar fi banana; afinele pot cauza, şi ele, constipaţie, când sunt consumate în cantităţi mari sau când există o predispoziţie a organismului spre constipaţie), carne slabă.

Citeşte şi: Crizele hemoroidale în sarcină