Sarcină

Întrebări înainte de naștere

Chiar dacă ești informată și știi răspunsurile la mare parte dintre aceste întrebări, gândul că se apropie nașterea s-ar putea să le dea puțin mai multă tensiune. Iată 5 dintre curiozitățile cel mai des întâlnite:

„Dacă mi se face epiziotomie?“

Cunoscută şi sub denumirea de perineotomie, epiziotomia este o intervenţie chirurgicală asupra perineului, efectuată cu scopul de a facilita expulzarea fătului în timpul naşterii, mai exact în etapa a doua a naşterii. Se face practic o incizie pentru a se lărgi deschiderea vaginului. În ultima perioadă această intervenţie a fost contestată, astfel că în ziua de azi ea nu se mai întâlneşte decât în situaţii de urgenţă, date de: dilataţia insuficientă, greutatea mare a copilului, prezentaţia anormală etc. Discută cu medicul tău în privinţa acestei proceduri, cum se poate evita şi află alternativele potrivite ţie în cazul în care apar complicaţii în timpul sarcinii!

„Dacă o să mi se facă cezariană de urgenţă?“

Eşti una dintre mamele care îşi doresc să nască natural şi elimini din start ideea operaţiei prin cezariană? Felicitări! În cazul acesta, este firesc să te „sperie“ o posibilă cezariană, nu că nu ar fi făcută în condiţii de siguranţă, ci mai degrabă pentru că nu face parte din planurile tale. Dar atunci când totul decurge normal, nu va fi nevoie de o astfel de intervenţie. De fiecare dată când ai întrebări, adresează-i-le medicului tău, pentru că el îţi ştie cel mai bine istoricul sarcinii. De ajutor îţi va fi şi încrederea pe care o ai în tine şi, de asemenea, susţinerea din partea celor apropiaţi. Nu uita că suntem „construite“ pentru a face faţă acestui proces natural al naşterii.

„Dacă bebe o să aibă cordonul ombilical în jurul gâtului?“

Circulara de cordon ombilical, localizată în jurul gâtului, se întâlneşte destul de frecvent, cam la aproximativ 25% dintre nou născuţi. Ea se poate localiza, mai redus, şi în alte regiuni ale corpului fătului (picioare, mâini). Nu se cunosc cauzele exacte, dar ar exista suspiciuni legate de vârsta gestaţională înaintată şi o predispoziţie a sexului masculin spre apariţia acestui fenomen. Ce e bine de ştiut? Circulara de cordon ombilical cauzează rareori probleme grave, iar operaţia prin cezariană se impune atunci când viaţa bebeluşului este pusă în pericol. În cazul în care cordonul strânge prea mult o parte a corpului fătului cauzându-i o stare de stres, decide împreună cu medicul metoda potrivită pentru a regla situaţia.

„Dacă nu o să fac faţă durerilor naşterii?“

Durerea naşterii este diferită de durerea provocată de o lovitură sau o rană. Iar anduranţa noastră la acest tip de durere diferă şi ea. Este de folos ca în perioada sarcinii să înţelegi şi să afli cât mai multe despre percepţia durerii de naştere. Încearcă să nu o asociezi cu ceva rău, problematic, ci cu o reacţie firească a corpului care să pregăteşte să expulzeze fătul: muşchii tăi lucrează intens pentru a se întinde şi a crea spaţiu pentru ca bebe să vină pe lume. Dacă durerea naşterii este un subiect care te preocupă în mod constant, preferabil este să te consulţi cu persoane calificate, pentru că există metode de slăbire a intensităţii durerii.

„Dacă nu ajung la timp la spital?“

Eşti la prima sarcină? Atunci cu siguranţă vei ajunge la timp la spital! Şi chiar dacă nu eşti la prima sarcină, tot se va întâmpla acest lucru. În mod sigur, când se apropie termenul, vei şti că va trebui să stai cât mai mult acasă, să fii pregătită, să îţi păstrezi calmul. Aşa că acesta nu ar fi un motiv de panică. De vreme ce ţii legătura constant cu medicul, eşti supervizată, consiliată corespunzător, sursele de teamă se reduc. Citeşte mărturii ale femeilor care au născut, cărţi tematice, comunică-i medicului toate grijile pe care ţi le faci când te gândeşti la naştere. Ai încredere în tine şi în echipa medicală care îţi monitorizează sarcina!