Sarcină

Naşterea în apă: beneficii şi contraindicaţii

Naşterea în apă nu este un subiect foarte nou. Atenuarea durerilor din timpul travaliului este miza de la care a plecat un cercetător rus, în anii ’60, când a căutat alternative la nașterea clasică și a început să studieze nașterea în apă.

Janet Balaskas, fondatoarea mişcării Active birth/ Naşterea activă şi autoare a numeroase cărţi, amintește în textele ei câteva povești care confirmă vechimea acestui obicei: femeile de pe insulele din Sudul Pacificului dădeau viață copiilor în ape adânci, iar faraonii egipteni erau și ei născuți la fel. În unele zone ale lumii de azi, cum ar fi Guyana sau America de sud, femeile încă mai merg într-un loc aflat lângă rău, pentru a aduce pe lume copii. Cu certitudine că nașterea în apă, în regiunile amintite, face parte dintr-o comuniune tainică și subtilă cu natura, care se înscrie în tradiția locurilor respective.

Naşterea în apă: contribuţiile lui Igor Charkovsky şi ale lui Frederick Leboyer

Cu scopul de a găsi soluții alternative și în special pentru a atenua durerile din timpul travaliului, nașterea în apă a început să fie studiată în prima parte a anilor ’60, de către ruși. Igor Charkovsky este numele cercetătorului care a evidențiat beneficiile procedurii. Puțin mai târziu, Frederick Leboyer, obstetrician francez, a venit cu revoluționara idee a „îmbăierii“ nou-născuţilor la puțin timp după naștere, în apă caldă, la o temperatură de 37 grade Celsius (temperatura lichidului amniotic), pentru a-i ajuta să se familiarize mai blând și mai uşor cu viaţa extrauterină. Îmbăierea este doar una dintre ideile inedite ale lui Leboyer. Medicul priveşte practic nașterea din perspectiva nou-născutului: ce anume trebuie făcut pentru ca trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin să fie cât mai liniștitoare și mai puțin traumatizantă pentru el (de la cum să fie lumina din sala de nașteri, până la importanța contactul piele pe piele cu mama).

Când nu se recomandă nașterea în apă

Nașterea în apă nu este indicată în situațiile următoare: iminența unei nașteri premature, existența unor boli contagioase (hepatită sau HIV/Sida), placenta previa, disproporție fetopelvică, prezența afecțiunilor cardiace, pierderi de sânge, modificări în bătăile cordonului fetal, poziționarea fătului transversal. Important: informează-te cât mai mult în privința nașterii în apă și consultă-te cu medicul în cazul în care ai nelămuriri și dorești o recomandare. Pregătirea este o etapă esențială, începe de obicei în luna a cincea. Relaxarea fizică și psihică face ca procesul nașterii să decurgă mai ușor.

În clipul „Naşterea în apă în timpul pandemiei“, realizat de Active Family Center, găsiţi informaţii de interes pe acest subiect (începând cu minutul 3.21).

Referințe: babycentre.co.uk, nastenatural.ro