Sarcină

Prima lună de sarcină, primele bătăi ale inimii

Deși prima lună de sarcină reprezintă un stadiu incipient al acestei perioade, din perspectiva noii vieți din uter au loc lucruri semnificative.

Prima lună de sarcină face parte din perioada embrionară (embriogeneza) a dezvoltării intrauterine, perioadă care ține din momentul fecundației până la finalul săptămânii a opta. De la finalul săptămânii a opta și până la naștere, urmează perioada fetală.

În acest stadiu incipient al sarcinii, unele femei nu observă încă niciun simptom, de aceea se poate întâmpla ca sarcina să treacă neobservată. Lipsa menstruației (la data obișnuită, prevăzută) este primul indiciu care semnalează prezența unei sarcini. Spre sfârșitul primei luni, apar și alte simptome: sâni sensibili (tensionați, dureroși), senzație de greață (asociată sau nu cu vărsături), schimbări de dispoziție, nevoia de a urina mai des.

Și totuși, deși este un stadiu incipient al sarcinii, din perspectiva noii vieți din uter au loc lucruri semnificative: oul fecundat s-a implantat în uter, celulele încep să se multiplice și să diferențieze, din săptămâna a treia începe să funcționeze placenta. Dar cel mai semnificativ este, fără doar și poate, faptul că în prima lună de sarcină apar primele bătăi ale inimii.

Embrionul, indiferent că este de mărimea unui bob de grâu (după o lună are în jur de 5-7 mm), semnalează primele bătăi ale inimii. Ele nu se aud, inima fiind prea mică, „însă uneori poate fi văzută ca un punct pâlpâind în piept, dacă este efectuată deja o ecografie la patru săptămâni de la concepție“, informează pagina desprecopii.com.

Mugurii brațelor și ai picioarelor și cristalinii viitorilor ochi încep să se întrevadă, și ei. Din aceste mici excrescențe (mugurii), i se vor forma mai târziu mâinile și picioarele. De la 4 la 6 săptămâni i se dezvoltă tuburile neurale (iar din ele, mai târziu, creierul și măduva spinării), fața începe să prindă contur, iar inima se va putea auzi cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete începând cu săptămâna a opta.

Bătăile inimii fătului sunt esenţiale (din punct de vedere emoțional) nu doar pentru viitoarea mamă, ci şi pentru medicul care supervizează sarcina şi, implicit, evoluţia ei. Ele sunt un indiciu al stării de vitalitate, ritmul rapid al bătăilor inimii nefiind un semnal de alarmă. De ce? Pentru că inima unui făt bate de 160 de ori pe minut, pe când cea a unui adult între 60 și 80 de ori.

Referințe: www.santemagazine.fr („1er mois de grossesse: les prémices d’une belle aventure“); Ghidul mamei grijulii (Biblioteca medicală a familiei) – Larousse, Enciclopedia Rao 2002, traducere din limba franceză: Doina Pienescu, p. 17); „Primele bătăi ale inimii din burtica mamei: când și cum“ (desprecopii.com); Sarcina ta pas cu pas (Tori Kropp, ed. Polirom, 2009).

Foto: www.freepik.com