Sarcină

Sarcina multiplă – importanța ajutorului specializat

Asistența psihologică și informațiile temeinice sunt esențiale atunci când o femeie nu este pregătită să accepte prezența unei sarcini multiple.

Sarcina multiplă începe să fie din ce în ce mai des întâlnită. Frecvenţa ei se datorează în special tratamentului sterilităţii; dar sarcina multiplă poate fi şi o predispoziţie genetică, cu următoarele condiţii: 1. istoricul prezenţei gemenilor există în partea mamei (şi nu a tatălui); 2. ereditatea funcţionează doar în privinţa gemenilor fraternali (rezultaţi din fecundarea a două ovule diferite).

În ce condiţii se poate vorbi de predispoziţie genetică pentru sarcina multiplă pe linie paternă. „Dacă tatăl are cazuri de gemeni în familie, el nu va avea nicio influență asupra șanselor ca partenera sa să aibă o sarcină gemelară. În schimb tatăl poate transmite mai departe fiicelor predispoziția către ovulația multiplă și consecutiv, concepția de gemeni“ – informează romedic.ro.

Sarcina gemelară şi sarcina multiplă – când aflăm despre ele? În general, în luna a patra părinţii află că vor avea gemeni, în timpul ecografiei, sau mai devreme, în cazul în care se efectuează o ecografie precoce din anumite motive. Cuplul încearcă sentimente mixte la aflarea veştii, de încântare şi teamă, dar sunt curioşi şi dacă gemenii vor fi identici sau nu.

Sarcina multiplă se referă la sarcina gemelară, triplă, cvadruplă sau cvintuplă, atunci când în uter încep să se dezvolte cel puţin doi feţi. În afară de factorul ereditar, însămânţarea artificială, fecundarea in vitro pot duce la o sarcină multiplă. Sarcina multiplă, odată detectată, necesită o supraveghere medicală sporită, pentru că riscul naşterii premature şi a mortalităţii este mai mare în aceste cazuri.

Câştigul ponderal în sarcina gemelară este, de asemenea, mai mare (câștigul ponderal optim este apreciat între 17 și 22 kg), prin urmare, stabilirea unui regim alimentar adaptat, recomandat de nutriționist, este cu atât mai recomandat.

Oricât de dorită și planificată s-ar dori o sarcină, există posibilitatea ca ea să reprezinte un motiv de îngrijorare atunci când ecografia indică prezența unei sarcini multiple sau, mai târziu, când apar dificultăți fizice (din cauza efortului crescut, al tulburărilor de somn sau al riscului hipertensiunii arteriale). Consultarea permanentă a medicului și ajutorul psihologic sunt cu atât mai indicate.

La fel de importantă este și informarea și educația cât mai temeinică înainte de a începe un tratament de fertilitate. „Deoarece sarcinile multiple și complicațiile acestora reprezintă un risc inevitabil al tratamentelor de fertilitate, educația cu privire la aceste riscuri este esențială înainte de tratament“ – www.lutescu.ro.

Referinţe:
MIT: Dacă ai gemeni în familie, cresc șansele unei sarcini gemelare – www.romedic.ro
Ghidul mamei grijulii (Biblioteca medicală a familiei) – Larousse, Enciclopedia Rao 2002, traducere din limba franceză: Doina Pienescu, pp. 41-42
Sarcina multiplă – informații furnizate de Clinica Luțescu – www.lutescu.ro

Foto: www.freepik.com