Sarcină

Sarcina, pe trimestre: ce transformări aduce fiecare etapă

Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, asta însemnând că bebeluşulul poate veni pe lume cu o săptămână/ două înainte sau după.

Sarcina este împărţită în trei trimestre: săptămâna 1 – săptămâna 13, săptămâna 14 – săptămâna 26, săptămâna 27 – săptămâna 40. Fiecare trimestru vine cu transformările lui. O parte dintre graviduţe simt anumite disconforturi, altele, în schimb, nu au nici un fel de probleme.

În primul trimestru, simptomele sunt, în general: oboseală, sâni umflaţi, greţuri matinale, poftă sau respingere faţă de anumite alimente, schimbări de stare, constipaţie, nevoia de a urina mai des, dureri de cap, arsuri la stomac, pierdere sau luare în greutate. Majoritatea dintre aceste simptome dispar însă odată cu intrarea în cel de-al doilea trimestru (când burtica începe să crească şi se simt mişcările fătului).

Tot în trimestrul doi, este posibil să apară: dureri în anumite zone ale corpului, vergeturi, închiderea la culoare a areolelor, apariţia unei linii între buric şi zona pubiană, pete pigmentare, senzaţia de amorţeală şi furnicături ale mâinilor, mâncărime la nivelul abdomenului, palmelor şi picioarelor, umflarea gleznelor, a degetelor sau a feţei. În trimestrul trei, o parte dintre aceste simptome ar putea continua.

În trimestrul al treilea, se resimt următoarele: respiraţie greoaie, nevoia de a urina mai des, apariţia hemoroizilor, secreţii ale sânilor (colostrul), ieşirea buricului în relief, disconfort în timpul somnului, coborârea fătului în pelvis, contracţii.

Important! În cazul în care unele simptome ţi se par atipice trimestrului în care te afli şi în situaţia în care apar stări de rău grave, care se prelungesc, consultă cât mai curând medicul!

Curiozitate: Se poate întâmpla, uneori, ca abdomenul sau uterul să se strângă. E vorba de nişte contracţii nedureroase şi intermitente care nu apar la toate femeile şi care sunt numite contracţiile Braxton-Hicks. Dacă numărul lor este mare, e dificil să vă daţi seama dacă se datorează travaliului prematur sau reprezintă o alarmă falsă. În cazul în care sarcina are sub 35 de săptămâni, contracţiile sunt regulate şi durează mai mult de 30 de secunde, apar mai des de 4-6 ori pe oră, remediul este odihna şi consumul mare de lichide. Dacă, însă, nu se liniştesc după o oră, cel mult două, este cazul să sunaţi medicul sau să mergeţi la Urgenţe!