Un răspuns general privind această întrebare sugerează că pot conduce pe toată perioada sarcinii în condițiile în care se simt confortabil, pot ajunge cu ușurință la ceea ce au nevoie și, mai ales, pot manevra fără efort mașina.
Este posibil ca, de exemplu, în primul trimestru, opririle să aibă loc mai des decât în mod obișnuit din cauza nevoii de a merge la toaletă. Marjorie Greenfield enumeră și alte motive care ar îngreuna/ întrerupe condusul în primul trimestru: grețurile, starea de oboseală, sângerările vaginale. Drept urmare, recomandă trimestrul doi ca trimestru ideal de șofat, în trimestrul trei, intervenind (din nou) oboseala și, apoi, presiunea fătului asupra organismului.
Marjorie Greenfield este director al diviziei de obstetrică și ginecologie generală la University Hospitals (UH) Case Medical Center şi autoare de cărţi despre sarcină.
Pentru a uşura lucrurile, cei de la healthline.com stabilesc următoarele scenarii în care şofatul nu este recomandat, în timpul sarcinii:
- Nu condu atunci când suferi de grețuri severe!
- Nu condu atunci când simți că nu stai confortabil pe scaun!
- Nu condu atunci când nu poți face opriri frecvente!
- Nu condu când sarcina îți limitează mișcările!
- Nu condu dacă simți că nu poți fi foarte atentă la drum!
- Nu condu când ești în travaliu!
Importanţa centurii de siguranţă. Pe parcursul sarcinii, purtarea centurii de siguranţă este cu atât mai importantă. Supravieţuirea fătului este condiţionată în primul rând de supravieţuirea mamei. De asemenea, importantă este şi distanţa dintre mamă şi airbag: scaunul trebuie tras în spate cât de mult posibil. Pentru un plus de confort şi siguranţă, centura se poziţionează dedesubtul burticii, cât mai aproape de pelvis. Partea din zona de sus va trece perfect peste umăr, printre sâni.
Referințe:
„6 Scenarios When You Shouldn’t Drive While Pregnant“ – www.healthline.com
Marjorie Greenfield, „Ghidul viitoarei mame“, Ed. All, 2013
Foto: www.freepik.com