Sarcină

Scurgerile de urină în sarcină

Scurgerile de urină au drept cauză, în sarcină, presiunea exercitată de uter şi de copilul în creştere. Sunt prezente, de obicei, atunci când sarcina este avansată.

Pe măsură ce copilul creşte, spaţiul din cavitatea abdominală în care se află vezica urinară este din ce în ce mai mic. Mersul la baie devine, prin urmare, mai des. Pierderile de urină pot apărea când râzi, tuşeşti, strănuţi sau în cazul în care îţi schimbi brusc poziţia.

Este important ca de fiecare dată când gravida simte nevoia să meargă la baie şi să urineze, să nu amâne momentul prea mult. Incontinenţa urinară, însă, poate avea drept cauză şi o infecţie a vezicii urinare, de aceea este indicat să îi comunici medicului toate schimbările pe care le remarci, pentru a ţine evidenţa frecvenţei urinărilor şi a volumului.

Multe surse care descriu scurgerile de urină în sarcină sugerează exerciţiile Kegel pentru reducerea scurgerilor urinare prin întărirea muşchilor perineali şi vaginali. Pentru a diminua disconfortul, se mai recomandă purtarea absorbantelor. Aceste exerciţii permit un control mai bun al momentului micţiunilor, însă, deşi sunt uşor de făcut, e nevoie de 100-200 repetări zilnice pentru îmbunătăţirea controlului.

Referinţă: Ghidul viitoarei mame (Marjorie Greenfield, Ed. All)