Sarcină

Studii noi despre consumul de cofeină în sarcină. Veşti bune!

A bea sau a nu bea cafea în sarcină? Iată întrebarea care îi preocupă din ce în ce mai intens pe cercetători în ultima perioadă.

Studiile privind consumul de cafea în timpul sarcinii par să se revizuiască de la an la an. Dacă, nu cu mult timp în urmă, John Foxe, doctor în neuroştiinţă şi director al Institutului Del Monte, sugera că, în perioada gravidităţii, orice cantitate de cofeină consumată nu este probabil o idee atât de bună, recent a apărut o nouă cercetare cu rezultate mai încurajatoare. De data asta, însă, experimentele au avut în vedere sănătatea mamei.

Cantităţile moderate de cofeină nu dăunează sănătăţii mamei – este concluzia unui nou studiu privind consumul de cofeină în sarcină. Studiul a fost rezumat şi prezentat de Science.Daily.com, cu titlul Moderate amounts of caffeine not linked to maternal health risks.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de 2529 de femei însărcinate, pe o perioadă de 6 ani, iar rezultatul a evidenţiat următorul lucru: consumul de băuturi cofeinizate scade riscul de a dezvolta diabet gestaţional. Atenţie, însă! E vorba de un consum moderat, şi nu în exces.

Studiul a fost efectuat de Şcoala de medicină Perelman din cadrul Universităţii din Pennsylvania în parteneriat cu Institutul naţional al sănătăţii. Stefanie Hinkle, doctorandă şi prof. asistent, spune că un consum scăzut spre moderat de cofeină nu este asociat cu riscul crescut de diabet gestaţional, preeclampsie sau hipertensiune la viitoarele mame.

Colegiul american al obstetricienilor şi ginecologilor recomandă, în cazul femeilor însărcinate, să limiteze consumul de cofeină la sub 200 mg pe zi. Recomandările au la bază studii care sugerează potenţiale asocieri cu pierderea sarcinii şi restricţii de creştere fetală atunci când consumul de cofeină este ridicat. Cu toate astea, datele sunt limitate privind legătura dintre cofeină şi consecinţele acesteia asupra sănătăţii mamei.

Detalii despre experiment:

  • participantele la studiu au consumat băuturile următoare: fie cafea, fie ceai, fie băuturi energizante cu conţinut de cofeină;
  • a fost măsurată concentraţia de cofeină din plasmă în perioada cuprinsă între săptămânile 10 şi 13 de sarcină;
  • cercetătorii au observat că băuturile cu cofeină consumate în această perioadă nu au fost asociate cu riscut de diabet gestaţional;
  • consumul de până la 100 mg de cofeină/ zi, în al doilea trimestru, a fost asociat cu o reducere de 47% a riscului de diabet;
  • statistic, nu au existat diferenţe semnificative privind tensiunea arterială, preeclampsia sau hipertensiunea între cele care au băut şi cele care nu au băut cofeină în perioada sarcinii;
  • cercetătorii au observat că rezultatele sunt în concordanţă cu studiile în urma cărora s-a descoperit o legătură între consumul de cofeină şi echilibrul îmbunătăţit de energie, dar şi cu scăderea masei de grăsime;
  • cercetătorii pun rezultatele pozitive şi pe seama altor constituenţi din cafea şi ceai – cum ar fi fitochimicalele – cu impact asupra inflamaţiilor, rezistenţei la insuline, ce duc la o scădere a riscului de diabet gestaţional.

Concluzii: Cercetătorii nu le îndeamnă pe femeile gravide care nu consumă cofeină să înceapă să bea cafea sau alte produse cu cofeină cu scopul de a scădea riscul de diabet gestaţional. „Descoperirile noastre doar le liniştesc pe femeile însărcinate care consumă cofeină în limite scăzute până la moderate, asigurându-le că asta nu va duce la riscuri privind sănătatea lor“ – precizează Stefanie Hinkle.

Traducere şi adaptare – Moderate amounts of caffeine not linked to maternal health risks – www.sciencedaily.com