Sarcină

Studii noi: unde poate duce nivelul ridicat de acid folic din timpul sarcinii

Cercetătorii au descoperit că prea mult acid folic poate fi la fel de dăunător ca atunci când e prea puțin.

Science Daily a publicat un studiu nou despre acidul folic, plecând de la un experiment făcut pe femelele gestante de șoareci. În urma acestui experiment, s-a ajuns la concluzia că nivelul crescut de acid folic este asociat cu schimbări semnificative în dezvoltarea creierului la făt. Cercetătorii subliniază că încă mai e nevoie de investigații pentru a stabili concret care este cea mai bună doză de acid folic recomandată gravidelor.

Studiul, publicat la finele lunii septembrie, în Cerebral Cortex, a implicat femele gestante de șoareci, cărora li s-a administrat fie o cantitate normală de acid folic, fie de 10 ori mai mult decât cantitatea recomandată, fie deloc. Puii șoarecilor care au primit cea mai mare cantitate de acid folic au prezentat modificări semnificative ale creierului.

În mod paradoxal, modificările cauzate de administrarea unei doze prea mari de acid folic le-au imitat pe cele asociate cu o deficiență de acid folic. „Acesta, din punctul meu de vedere, este un aspect cu atât mai important“, a spus Konstantinos Zarbalis, profesor asociat la Departamentul de Patologie și Medicină de Laborator și, de asemenea, unul dintre autorii studiului. A menționat că la om, cercetările arată că absorbția defectuoasă de folat în creier poate duce la deficit de folat cerebral, un sindrom adesea asociat cu dezvoltarea autismului.

Acidul folic, cunoscut şi ca vitamina B9, este esenţial pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt. „March of Dimes“, o organizaţie care are ca obiectiv sănătatea mamelor şi a bebeluşilor şi preîntâmpinarea anumitor probleme care pot apărea în sarcină, recomandă suplimentele de acid folic încă dinainte de sarcină, câte 400 micrograme zilnic, cel puţin o lună. Tot ei sugerează creşterea cantităţii cu 200 de micrograme, în perioada sarcinii. Oamenii de știință știu de aceste recomandări și tot ei subliniază că este o doză ideală de acid folic care se ia și că există persoane care depășesc această cantitate optimă. De exemplu, conform aceluiași studiu, femei care au născut copii cu defect de tub neural sau afecțiuni ca epilepsia au fost sfătuite în general să ia o doză mai mare de acid folic. Efectele sunt cauzate, cel mai probabil, de felul în care este metabolizat de către organism – acest detaliu urmând să fie studiat mai profund în viitor.

Zarbalis concluzionează: „Dacă la animale avem indicii că o cantitate foarte mare de acid folic poate dăuna dezvoltării creierului fătului, comunitatea medicală ar trebui să ia în serios aceste repere, pentru a sprijini cercetările din domeniu, cu scopul de a reevalua cantitatea optimă de acid folic în cazul femeilor însărcinate“.

Sursă studiu: sciencedaily.com – Excess folic acid during pregnancy harms brain development of mice