Este interesant totuşi că nu toate femeile simt nevoia să meargă des la toaletă în timpul nopţii, depinde cât de tare apasă copilul şi cum este poziţionat. Însă tulburările de somn pot avea drept cauze şi o serie de nelinişti legate de venirea copilului pe lume, dar nu numai – tensiunile pot fi de natură diferită.
Sfaturile clasice pentru nopţi cât mai liniştite sunt folosirea pernelor – la spate, între genunchi, o pernă pentru susţinerea abdomenului – şi evitarea, înainte de somn, a consumului de lichide şi a meselor bogate. Este recomandat, de asemenea, statul pe o parte din următorul motiv: reduce presiunea asupra vaselor de sânge care fac legătura între tălpi şi inimă.
Când somnul nu vine din cauza grijilor şi a gândurilor apăsătoare, încearcă să îţi creezi un ritual înainte de culcare, ceva care să te relaxeze: un duş cald, un ceai liniştitor, o muzică relaxantă. Masajul la tălpi este, şi el, un mod de a te relaxa. Odată aşezată în pat, încearcă să îţi induci gânduri care să te calmeze. Vei vedea că, exersând acest lucru, vei reuşi să îndepărtezi treptat neliniştea.
Pentru că lumina inhibă eliberarea melatoninei, draperiile închise la culoare te pot feri de lumina nedorită. Aeriseşte camera înainte cu 20-30 de minute de somn. Dacă somnul nu apare imediat, încearcă să nu te nelinişteşti. Cu cât te agiţi mai tare, minutele de nesomn cresc considerabil şi înrăutăţesc problema. Asta nu face decât să te consume şi mai mult de energie şi a doua zi să te simţi epuizată.