Sfatul specialistului

10 sfaturi de la psiholog pentru a gestiona panica creată de coronavirus

Trăim vremuri de criză. Schimbarea are efecte puternic destabilizatoare, dar asta se întâmplă dacă există dificultăţi de adaptare. În condiţii de stres, reacţia organismului poate fi de tipul „LUPTĂ“, „FUGĂ“, „BLOCAJ“ – suntem diferiţi, iar reacţiile, prin urmare, sunt şi ele diferite.

Laura-Simona Ciocoiu, psiholog-psihoterapeutLaura-Simona Ciocoiu, psiholog-psihoterapeut cu peste 20 de ani experienţă în domeniu, ne oferă o serie de sfaturi pentru a face faţă stării de panică generată de noul coronavirus, COVID-19. Cum gestionăm emoţiile negative declanşate de criza în care ne aflăm cu toţii, cum ne adaptăm la această nouă situaţie? Iată, mai jos, recomandările psihoterapeutului:

Aşa cum spunea N. Hartman, Caracterul nu se dezvoltă în lux și siguranță, ci în confruntare cu asprimea realului. Găsirea unor modalităţi de a ne adapta la situaţia în care ne aflăm este o dovadă de înţelepciune. Gestionăm, automat, şi emoţiile negative care fac să ne simţim copleşiţi.

1. Fiţi un model pentru copiii voştri! Printr-un comportament echilibrat, îi învăţăm pe copiii noştri să devină caractere puternice, stabile, viitori adulţi de bază ai societăţii. Să le arătăm ce înseamnă să fii rezilient şi de încredere, să simtă că au în noi un suport şi siguranţă, fiindcă ceea ce văd la părinţi vor face şi ei! Situaţiile critice, traumatice ne pot îmbunătăţi rezilienţa (capacitatea de adaptare si de a face faţă situaţiilor neprevăzute) sau, dimpotrivă, ne pot doborî. Tu ai capacitatea de a alege!

2. Menţineţi rutina zilnică, acolo unde este posibil! Oamenii, şi în special copiii, au nevoie ca evenimentele să se desfăşoare după un tipar cunoscut, după o rutină, pentru că aceasta oferă o stare de confort, de siguranţă. Chiar dacă şcolile şi grădiniţele s-au închis, iar mulţi părinţi nu mai merg la serviciu, este important să păstrăm în continuare un anumit program, poate nu chiar atât de strict, aşa cum era înainte de această nouă experienţă.

3. Învaţă să vezi partea pozitivă dintr-o situaţie negativă! În orice întâmplare mai puţin plăcută, putem vedea şi ceva pozitiv. Important este să fim deschişi, să conştientizăm că există şi o latură bună. Acum, când suntem nevoiţi să stăm în casă, este esenţial să vedem ce avem de câştigat din asta, ce ne aduce bun această izolare de ceilalţi. Concentrează-ţi atenţia pe faptul că poţi să petreci mai mult timp împreună cu cei dragi, cu copiii, cu tine!

4. Acceptă-ţi şi recunoaşte-ţi emoţiile, stările, sentimentele! Este normal să te simţi îngrijorat, poate să simţi o stare de frică, dar face bine să spui cum te simţi, să exteriorizezi starea respectivă. La fel ca bucuria, şi frica este o emoţie umană. Încurajează-i şi pe copii să o exprime şi să înveţe cum s-o gestioneze, spuneţi-le că fiecare om are resursele interioare de a face faţă situaţiilor dificile care apar în viaţă. Poţi cere, de asemenea, ajutorul unui psihoterapeut.

5. Notează, într-un jurnal, ce simţi! Scrisul are şi un rol terapeutic, aşadar, exprimă-ţi prin cuvinte scrise felul în care te simţi, stările pe care le experimentezi. O altă sugestie este să faci activităţi creative, în felul acesta, îţi vei canaliza frica spre ceva constructiv.

6. Profită de această perioadă de izolare şi odihneşte-te! Somnul este foarte important pentru starea de echilibru. Dormiţi cât mai mult şi profitaţi de această perioadă de autoizolare, pentru a vă odihni.

7. Evitaţi să urmăriţi ştirile toată ziua! De multe ori, mass-media are rolul de a amplifica situaţiile negative şi de a le exagera. Ia în considerare controlarea şi reducerea timpului petrecut la TV sau pe internet, legat de informarea despre COVID-19. Prea multă informaţie despre un subiect negativ poate duce la anxietate, la sporirea stării de nelinişte. Urmăriţi doar informaţiile oficiale din surse credibile (furnizate de autorităţi), învăţaţi să selectaţi informaţia!

8. Joacă-te! Petreceţi cât mai mult timp cu cei dragi, cu copiii, într-un mod creativ, şi profitaţi de aceste momente! Jucaţi-vă împreună şi amintiţi-vă de momentele în care vă jucaţi, copii fiind… Aveţi ocazia să-i învăţaţi pe copiii voştri jocurile copilăriei voastre! Mulţi dintre noi au uitat să mai fie copii, să se joace, să se bucure de lucrurile mărunte, să descopere ce ne face plăcere, să savurăm, şi nu să bem pe fugă cafeaua de dimineata, să ne pregătim în tihnă micul dejun, să observăm şi să ne bucurăm de zâmbetul celor dragi… Acum ai timp! Să ne bucurăm de el! ?

9. Arată-te dispus să îţi asculţi copilul şi să vorbiţi pe acest subiect! Cum le vorbim copiilor despre starea de panică creată de noul coronavirus, fără a le induce teama? Am putea alege metoda poveştii: e ca atunci când un copac se află în furtună, când asupra lui suflă un vânt puternic care-l poate pune la pământ, dar că acel copac are nevoie să fie flexibil, să reuşească să se îndoaie în direcţia vântului, pentru a rezista şi pentru a-şi căpăta elasticitatea pe viitor, când vor veni alte furtuni.

10. Dacă te simţi copleşit de situaţie, dacă simţi că ai nevoie de ajutor, apelează cu încredere la psihoterapia online! Această criză creată de răspândirea noului coronavirus, COVID-19, poate veni, în multe cazuri, peste alte crize de natură personală, cu substraturi mult mai adânci. Nu este o ruşine să ne recunoaştem neputincioşi în faţa valului de reacţii anxioase şi să simţim că nu le mai putem face faţă. Psihoterapia ne ajută, prin tehnici diferite şi individualizate, să restabilim un echilibru, să depăşim anxietatea, atacurile de panică, să recâştigăm încrederea în noi.