Sfatul specialistului

Alimentele la conservă: ce spune nutriționistul

Cât de recomandat este să preparăm mâncăruri pentru copii folosind alimente la conservă și ce anume trebuie să urmărim când cumpărăm astfel de produse?

Cosmina Nițu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne-a oferit o serie de sugestii importante referitor la acest subiect:

Cum alegem tipurile de conserve
Dacă optăm pentru conservele de fructe, unul dintre criteriile esențiale de alegere este ca acestea să fie conservate în apă, 100% suc sau în sucurile proprii. Numeroase tipuri de fructe sunt ambalate în sirop îndulcit, ceea ce înseamnă că a fost adăugat zahăr. Referitor la legume, preferabil este să mergem pe varianta celor etichetate „fără sare adăugată“.

Cum are loc procesul de conservare
1. Produsele, fructe sau legume, sunt trecute prin jeturi de apă, decojite în anumite cazuri, mărunțite sau tocate. Se umplu recipientele cu apă sau suc și se condimentează. Important: urmăriți pe etichetă conservanții și condimentele folosite!
2. După ce este procesată, mâncarea este sigilată în conserve.
3. Odată sigilată, conserva se încălzește rapid la o temperatură exactă, pentru o perioadă anume de timp (scopul acestei etape este uciderea bacteriilor dăunătoare și prevenirea degradării preparatului).
4. După ce s-a încălzit, este răcită rapid.

Acest tip de procesare alimentară permite ca mâncarea să fie stabilă și să poată fi consumată în condiții de siguranță timp de 1-3 ani, chiar și mai mult, în funcție de produs. Conservele sunt preparate din fructe, legume, leguminoase, carne, pește și fructe de mare.

Despre modul în care afectează sau nu conservarea valoarea nutrițională a alimentelor, dar și despre ce se întâmplă când procesarea nu are loc corect, citiți mai multe în articolul „Folosirea alimentelor conservate în alimentația copiilor“!