Dr. Monica Păun, medic specialist în dermato-venerologie (Illuma Clinique), vorbește pentru copiisiparinti.ro despre acneea în rândul adolescenților – tipuri de acnee, simptome, tratamente, ritualuri de îngrijire:
Acneea vulgară este o afecțiune inflamatorie a unității pilosebacee (glandele sebacee și foliculii piloși) care afectează cel mai frecvent adolescenții. Acneea se caracterizează prin prezența de leziuni non-inflamatorii și inflamatorii. Leziunile non-inflamatorii sunt reprezentate de comedoane deschise sau închise („puncte negre“ și „puncte albe“) și ele preced dezvoltarea leziunilor inflamatorii. Leziunile inflamatorii pot fi superficiale, cum ar fi papule și pustule („coșuri“), sau profunde, precum nodulii.
Acneea este o afecțiune cronică, ce necesită îngrijire permanentă. Multiple opțiuni terapeutice sunt disponibile, iar acestea se adaptează în funcție de tipul de acnee, de gravitatea erupției și localizarea acesteia (prezența de leziuni la nivel facial și/sau torace).
De obicei, pentru formele ușoare sau moderate de acnee (zeci de comedoane și câteva leziuni inflamatorii) sunt recomandate tratamente locale cu substanțe active precum: acid azelaic, peroxid de benzoil, clindamicină, retinoizi topici (adapalen), niacinamidă, acid salicilic sau acid glicolic. Substanțele active menționate se pot asocia, la recomandarea medicului dermatolog. De asemenea, proceduri precum peeling-uri chimice se pot realiza adițional în cazul în care medicul consideră necesar.
Pentru formele severe (numeroase leziuni inflamatorii sau comedoane si prezența de noduli), este recomandată asocierea tratamentelor topice (locale) și sistemice (orale). Tratamentele orale recomandate formelor severe de acnee sunt: isotretinoin sau antibiotice precum doxicilina.
Specializată în microchirugie dermatologică, tratamentul alopeciei și estetică facială, dr. Păun este un medic dedicat pacienților. A urmat cursuri de specializare în microchirurgie și dermatoscopie organizate de EADV (Academia europeană de dermato-venerologie), și cursuri de specializare în laserterapie atât în Romania cât și in Elveția, publicând lucrări științifice cu acest subiect. Este doctorand, cu aprofundare pe abordarea terapeutică a alopeciei, susținând simpozioane științifice pe această temă.