Când se formează ochii, în stadiul intrauterin. Ochii încep să se formeze încă din perioada embrionară, printr-un proces complex și delicat, iar întreruperea acestui proces poate duce la malformații ale ochiului sau ale structurilor conexe (malformații relativ rare, aprox. 5 la fiecare 10.000 copii născuți vii fiind afectați). Dezvoltarea propriu-zisă începe din a treia săptămână (ziua 17/ 18) și continuă până în săptămâna a zecea. Într-o primă fază, ei arată ca două mici caneluri, situate de o parte și de alta a capului. Pe parcurs, își modifică forma, devin niște cupe care găzduiesc nervii optici, iar la aprox. 6 săptămâni se dezvoltă corneea, irisul, pupila, cristalinul, retina.
Până la 10 săptămâni de sarcină, bebelușul are pleoape, deși acestea sunt deocamdată închise prin fuziune. Acest lucru ajută la protejarea ochilor în curs de dezvoltare, până când aceștia sunt gata să se deschidă, în jurul săptămânii 27. Odată structura oculară completă (inclusiv mușchii oculari) – va putea să închidă și să deschidă ochii.
Ochii, poartă spre suflet și indicator al stării de sănătate. În stadiul intrauterin ochii disting lumina de întuneric și o culoare anume (lucru ce se întâmplă la 34 de săptămâni). Este vorba de culoarea roșie. De ce această culoare? Pentru că roșu este culoarea interiorului uterului. După ce se naște, câmpul vizual rămâne limitat, însă, cu timpul, va începe să fixeze şi să urmărească obiectele aflate aproape de faţa lui, iar spre două luni intră în faza de recunoaştere a feţelor părinţilor. Este unul dintre emoționantele momente din relația mamă-copil sau tată-copil. Privirea ochi în ochi are o forță emoțională aparte, ne deschide, așa cum se spune în limbajul curent, poarta sufletului. Din perspectivă medicală, ochii au alte semnificații: culoarea, pupilele, mișcările ochilor și uneori și lacrimile indică prezența sau nu a unor afecțiuni, ele fiind repere importante în stabilirea diagnosticelor; „ochii sunt, și la adulți, și la bebeluși, focarul multor semne ale trupului“, așa cum bine scriu Joan Liebmann-Smith și Jacqueline Nardi Egan în cartea „Semnele trupului la copil“.
Bebe s-a născut cu albul ochilor roșu. Se poate vorbi în acest caz de o afecțiune oculară? Iată răspunsul autorilor citați mai sus, preluat din volumul „Semnele trupului la copil“: „Copilul dumneavoastră ar putea avea o afecțiune frecventă la nou-născuți, numită hemoragie subconjunctivală. De obicei este vorba de un traumatism minor al ochiului sau al ochilor, produs în timpul nașterii. Hemoragia seamănă cu o vânătaie, dar este roșie și este cauzată de spargerea unui vas de sânge dedesubtul membranei fine ce acoperă globul ocular. Ca toate vânătăile, și aceasta se va estompa în câteva zile.“ Este necesară, de asemenea, o urmărire a evoluției ochilor și, implicit, consultarea medicului, pentru că roșul poate semnala și o conjunctivită, afecțiune ce impune un tratament cât mai rapid.
Joan Liebmann-Smith este sociolog specializat în probleme medicale și autor de lucrări medicale, iar Jacqueline Nardi Egan, jurnalistă specializată în domeniul medical, implicată în dezvoltarea și redactarea unor programe educative pentru medici, pacienți și consumatori.
Referințe: „Semnele trupului la copil“ (autori: Joan Liebmann-Smith și Jacqueline Nardi Egan, traducere: Marilena Dumitrescu, ed. Trei, 2010, p. 87), „Embryology, Eye Malformations“ (www.ncbi.nlm.nih.gov); „Fetal development: your baby’s eyes and sight“ (www.babycentre.co.uk)