Sfatul specialistului

Când putem începe să îi dăm apă bebeluşului?

Apa se poate introduce din prima zi de diversificare, în jurul vârstei de 6 luni. Care este cantitatea recomandată pentru început şi de ce nu este indicat să-i dăm apă unui bebeluş care nu a trecut încă la hrana solidă? Specialistul în nutriţie ne răspunde.

Ce spune OMS. Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă ca înainte de a se începe diversificarea, bebelușilor care sunt alăptați, să nu li se dea apă suplimentară, deoarece laptele matern este în proporție de peste 80% apă și asigură lichidele de care are nevoie copilul pentru a rămâne hidratat. Prin urmare, ori de câte ori mama simte că bebelușului îi este sete, îl poate alăpta.

Apa şi copiii hrăniţi cu formulă. În cazul copiilor care sunt hrăniți cu formulă de lapte praf, hidratarea se face cu ajutorul formulei de lapte, datorită cantității de apă care se folosește la prepararea acesteia.

De ce nu este recomandat să i se dea copilului apă înainte de a începe diversificarea? Bebelușii care nu au început diversificarea nu au nevoie de apă suplimentară chiar și atunci când este foarte cald afară, atâta timp cât sunt alăptați la cerere, ori de câte ori au nevoie, sau atâta timp cât consumă suficientă formulă de lapte praf (cantitatea zilnică recomandată conform vârstei). Nu este recomandat să i se dea copilului apă înainte de a începe diversificarea, deoarece consumul de apă pe parcursul zilei poate interfera cu alăptarea, copilul începând să sugă mai puțin. Se aplică și în cazul copiilor hrăniți cu formulă de lapte praf. Aceștia vor consuma mai puțin lapte praf și vor pierde astfel din aportul zilnic de nutrienți oferit de laptele matern sau formula de lapte.

Cu ce cantităţi de apă începem? Apa este necesară într-o alimentație echilibrată, pentru a evita constipația, dar și pentru a ajuta copilul să rămână hidratat, în special în sezonul cald. Recomandarea este să se ofere cantități mici de apă, cu ajutorul unei căni cu cioc, începând cu prima zi de diversificare și să crească progresiv cantitatea de apă oferită zilnic. Prima lună este mai mult de acomodare a bebelușului cu noile texturi, gusturi și la fel este și cu apa. Se începe cu cantitate mică, aprox 20-30 ml/ zi, crescând progresiv.

Concluzii. Pe măsură ce copilul crește, aportul de lichide consumate zilnic, în special de apă, crește și el. Necesarul zilnic de apă este determinat de vârstă, nivelul zilnic de activitate și sezon. Se foloseste apă plată, îmbuteliată sau apă de la rețeaua publică, fiartă și răcită.


Nutriționist Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă la început de drum.