Sfatul specialistului

Ce este preeclampsia? Poate fi ea prevenită? Medicul specialist răspunde

Sarcina cu risc trebuie abordată interdisciplinar și monitorizată cât mai din timp, uneori chiar din timpul procesului de preconcepție.

Luna mai este luna internațională a conștientizării preeclampsiei, o afecțiune des întâlnită a sarcinii, dar care, tratată corespunzător, poate duce la o sarcină normală și un bebe sănătos. Însă, nedescoperită sau tratată necorespunzător, poate avea impact grav asupra mamei sau fătului.

Deschidem o serie de mai multe articole pe această temă, cu informaţii furnizate de Dr. Anca Panaitescu, medic primar obstetrică ginecologie cu supraspecializare în medicina fetală. Ce este preeclampsia? Poate fi ea prevenită? – sunt primele întrebări la care medicul specialist ne-a răspuns:

Ce este preeclampsia?
Sarcina cu risc trebuie abordată interdisciplinar și monitorizată cât mai din timp, uneori chiar din timpul procesului de preconcepție. Una dintre cele mai frecvente probleme ale sarcinii este preeclampsia, un sindrom care poate afecta sănătatea mamei și a fătului. Preeclampsia este o afecțiune care poate apărea după ce gravida intră în a 20-a săptămână de sarcină și se caracterizează prin tensiune arterială crescută și prezența proteinelor în urină sau semne de afectare ale organelor interne ca ficatul, rinichii sau plămânii materni. Alte simptome pot include dureri de cap severe, vedere încețoșată și durere abdominală.

Ce facem după ce am fost diagnosticate cu preeclampsie?
Dacă sunteți diagnosticată cu preeclampsie, este important să urmați sfaturile medicului și să vă monitorizați în mod regulat tensiunea arterială și valorile analizelor din sânge. În unele cazuri, medicul poate recomanda o intervenție mai rapidă, precum nașterea prematură, deoarece preeclampsia poate fi vindecată doar prin nașterea bebelușului. Ideal, nașterea se dorește a fi cât mai aproape de termen pentru ca adaptarea bebelușului la mediul extern să fie cât mai ușoară.

Poate fi prevenită preeclampsia?
Dacă aveți risc crescut de a dezvolta preeclampsie, este important să faceți controale regulate și să urmați un regim alimentar sănătos și activitate fizică moderată. Alte măsuri preventive pot include administrarea de aspirină, dar numai după un consult medical de specialitate. Riscul de apariție al preeclampsiei se poate determina încă din trimestrul 1 de sarcină.

Care sunt riscurile preeclampsiei pentru mamă şi pentru bebeluş?
Riscurile preeclampsiei pentru mamă includ complicații severe, cum ar fi eclampsia, care poate duce la convulsii și accident vascular cerebral. Pentru bebeluș, preeclampsia poate duce la creșterea riscului de naștere prematură, probleme de dezvoltare și greutate scăzută la naștere.

În concluzie, dacă doriți să rămâneți însărcinată sau dacă aveți deja o sarcină, este important să acordați o atenție deosebită semnelor și simptomelor preeclampsiei și să discutați cu medicul despre orice preocupare. Măsurarea tensiunii arteriale este obligatorie la fiecare vizită prenatală. Un tratament și o monitorizare atente pot reduce riscul de complicații și pot ajuta la o sarcină normală și la aducerea pe lume a unui copil sănătos.


Conf. Dr. Anca Panaitescu Conf. Dr. Anca Panaitescu este medic primar obstetrică-ginecologie, Director medical interimar al Spitalului Clinic Filantropia București, Conferențiar Universitar la UMF Carol Davila și Membru în Consiliul Școlii Doctorale a UMF Carol Davila și doctor în științe medicale.

Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate la University College London Hospital, dar și practicând zilnic într-unul dintre cele mai mari spitale de obstetrică-ginecologie din România, s-a supraspecializat în medicina materno-fetală.

Domeniile de interes, profesional și academic, sunt reprezentate în principal de preeclampsie și afecțiuni medicale în sarcină, afecțiuni fetale potențial tratabile și sarcina cu risc crescut. Are o activitate științifică importantă, reflectată în peste 50 de articole medicale publicate în reviste prestigioase internaționale ca autor, invitații în calitate de prezentator la manifestări științifice internaționale de renume și 6 cărți redactate la nivel național. Are peste 10 granturi și proiecte naționale și internaționale obținute, în scopuri educaționale.

Este o persoană caldă și empatică ce oferă respect deplin pacienților săi: mamă și făt. Se ghidează în consilierea medicală pe care o acordă pe principiile medicinei bazate pe dovezi. Este la rândul ei mamă și înțelege din propria-i experiență cât de important este să primești sprijinul medical adecvat în timpul sarcinii. Prețuiește timpul petrecut cu familia și îi place să facă sport, să gătească cu copiii și să citească istorie.