Sfatul specialistului

Ce punem în trusa cu medicamente când plecăm la drum cu copilul iarna?

Vacanţele pe timpul iernii sunt mai dificil de organizat, logistic vorbind. Avem nevoie de mai multe haine, bagajele sunt mai voluminoase, dar pe lângă toate cele necesare jocului în zăpadă, nu trebuie să uităm de trusa cu medicamente.

„Unii părinţi sunt mai relaxaţi, nu ar lua niciun medicament, alții, mai conştiincioşi şi mai precauţi, preferă să se ştie asiguraţi. Eu fac parte din zona de mijloc, m-am mai relaxat puţin odată cu trecerea anilor. Sunt de părere că medicamentele trebuie luate doar în caz de nevoie, sub nicio formă profilactic şi întotdeauna la indicaţia medicului“ – ne-a spus dr. Sorina Mitocaru, medic specialist neonatolog şi blogger la Picioruşe Călătoare.

Citiţi, mai jos, şi alte sugestii oferite de medicul specialist, privind conţinutul trusei cu medicamente atunci când plecăm la drum cu copiii, fie că e vorba de ieşiri în ţară sau în afara ei, în anotimpul cald ori rece:

Ce se regăseşte în trusa cu medicamente?
Când pregătesc bagajele pentru călătorie, întotdeauna pun medicamentele într-o trusă separată şi la îndemână, astfel, dacă am nevoie de ele, știu sigur unde le găsesc. Lista noastră pentru vacanţa de iarnă nu este diferită faţă de cea cu care plecăm vara în concedii. Ea cuprinde:

 • termometru – folosim unul pentru ureche, este nelipsit din bagaj;
 • antitermice (la copii putem vorbi de febră atunci când temperatura intrarectală depășește 38.2 grade celsius), noi folosim Nurofen şi Efferalgan; peste tot pe unde am fost, le-am cumpărat din farmacii fără probleme, dar prefer să le am în trusă pentru situațiile neprevăzute (de asemenea, pun și 2-3 supozitoare cu Novocalmin – pentru temperatură peste 39.5 grade celsius);
 • antihistaminice (antialergice) – nu se știe niciodată când poate să apară vreo alergie; Aerius, Zyrtec sau Tamalis sunt câteva variante;
 • şervețele oftalmice și o soluție oftalmică; eu iau șervețele Iridium și Tobradex picături și cremă;
 • o soluție otică, mai ales pentru situațiile în care zburăm cu avionul, sau dacă mergem la bălăceală – Otipax de exemplu;
 • să nu uităm năsucul, un spray cu apă de mare și/sau Vibrocil;
 • pentru gât, un spray de tipul Tantum verde/ Decasept spray sau acadele – astea sunt preferatele lui David, băieţelul meu;
 • plicuri antidiareice (de tip Smecta sau Tasectan), un medicament antibalonare (mie îmi place Bonisan, e făcut din plante), săruri de rehidratare și ceva antivomitiv (acadele Prevomit);
 • un atibiotic pentru situațiile de criză;
 • crema Cold Cream, care ne protejează pielea de factorii externi cum ar fi vântul, temperaturile scăzute;
 • crema cu arnică este prietena noastră atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă;
 • o sticluță mică cu Betadină, ser fiziologic și câteva comprese;
 • cremă pentru protecție solară – este indicată şi iarna, întrucât pe partie, zăpada acţionează ca o oglindă şi razele soarelui ne pot provoca arsuri pe zonele expuse la soare, în special pe faţă.

Concluzii. Atenție! Toate medicamentele trebuie administrate la indicația medicului. Trebuie să țineți cont și de alergiile și de toleranțele copiilor. Adaptați această listă la nevoile voastre. În afară de antibiotic, celelalte medicamente sunt simptomatice, pot fi eliberate fără prescripție.

Când mergem în vacantă în tară, iau la noi doar termometru, antitermice și antialergice. Atunci când plecăm din țară, le luăm pe toate pentru că nu se știe când avem nevoie de ele. Vacanță frumoasă și oriunde ați merge, să nu aveți nevoie de niciun medicament!


Sorina Mitocaru face parte din echipa Family Travel Bubble, o rețea de bloguri de călătorii în familie, fondat de 7 dintre cele mai cunoscute și relevante bloggerițe de călătorii cu copiii din România.