Simona Rusu, kinetoterapeut în cadrul Bio Terra Med, ne vorbeşte despre tal valg, despre importanţa unei evaluări corecte şi, nu în ultimul rând, despre cum pot ajuta, concret, şedinţele de kinetoterapie:
Care sunt formele de tal valg? Formele de tal valg pot fi următoarele:
- Tal valg congenital – situaţie în care copilul se naște cu o poziție a călcâiului care face ca piciorul să se îndoaie spre exterior și uneori laba piciorului ajunge până la faţa antero-laterală a tibiei;
- Tal valg flexibil – este o formă în care piciorul prezintă o înclinație pe marginea internă, în timpul mersului sau atunci când pur şi simplu stă în picioare; în acest caz, piciorul revine la o poziție normală în repaus;
- Tal valg rigid – piciorul prezintă o înclinație constantă, atât în repaus, cât şi în mişcare, indiferent de poziția sau activitatea copilului, iar aceasta este situaţia în care intervenţia este una mai complexă.
Cum evoluează tal valg? De multe ori tal valgul se asociază cu piciorul plat, care, la copiii foarte mici, este fiziologic, dar dispare pe măsură ce creşte, până la 4-5 ani. La copiii foarte mici, o înclinare uşoară spre interior a calcaneului este naturală în prima perioadă după verticalizare. Acest lucru poate fi observat în special în primii 2-3 ani, deoarece picioarele lor sunt încă în dezvoltare și pot prezenta o poziție incorectă temporară. Însă, pe măsură ce copilul creşte şi se dezvoltă (5-6 ani), musculatura şi structurile articulare se consolidează, prin urmare, această poziţie trebuie să dispară. Dacă nu dispare şi, mai mult, se accentuează, trebuie căutată cauza exactă a acestei poziţii vicioase şi acţionat pe măsură. În concluzie, tal-valgul poate dispărea de la sine pe măsură ce copilul se dezvoltă sau se poate accentua.
Cum ne ajută o evaluare corectă? O evaluare corect efectuată stabileşte: 1. dacă piciorul este cauza, deoarece în situaţiile în care piciorul se strâmbă după verticalizare, este necesar să verificăm toţi analizatorii posturali (vizual, vestibular, temporo-mandibular), iar uneori piciorul strâmb poate fi o consecinţă a altor disfuncţii; 2. care este gradul de afectare.
De ce este importantă o evaluare corectă? În urma unei evaluări coreste se poate interveni în timp util şi eficient. Astfel, copilul va avea o creştere fizică corectă, deoarece kinetoterapia ajută nu doar la recuperarea tal valgului, ci şi la prevenirea sau recuperarea altor afecţiuni asociate pe care copilul le poate dezvolta în timp. Kinetoterapia este indicată pentru o recuperare sigură și rapidă.
Începerea tratamentului kinetoterapeutic precoce (chiar din primele luni ale vieții) – realizarea și adaptarea lui corectă – are beneficii în echilibrarea poziţiei piciorului, dezvoltarea globală a micuțului și, cu siguranță, în prevenirea apariției altor modificări. În unele cazuri, kinetoterapia poate fi suficientă pentru a corecta problema, în timp ce în alte cazuri pot fi necesare și alte opțiuni de tratament, recomandat de un medic specialist în ortopedie pediatrică.
Ce se întâmplă dacă nu intervenim pentru corectarea tal valg? Dacă nu intervenim avem varianta mai sus menționată, în care micuțul se dezvoltă și își revine de la sine, dar trebuie să știm că acolo unde există o modificare de ax a gleznei, urmările nu sunt tocmai plăcute. Pe măsură ce micuțul crește, poziția vicioasă influențează și genunchii, șoldurile și coloana vertebrală. În urma acestor modificări apar efecte negative, atât estetice cât și funcționale (mers, echilibru, respirație, coordonare).
Este kinetoterapia de ajutor în tratarea sau corectarea tal valgului la copii? Da, kinetoterapia poate fi utilă în tratarea sau corectarea tal valgului la copii. Un kinetoterapeut specializat poate lucra cu copilul pentru a dezvolta exerciții și tehnici specifice menite să întărească și să corecteze musculatura piciorului, gleznei și a întregului sistem locomotor. Prin intermediul acestor exerciții, copilul poate îmbunătăți controlul și alinierea piciorului în timpul mersului.
Este important să consultați un kinetoterapeut sau un specialist în ortopedie pentru a obține un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor specifice ale copilului dumneavoastră. Ei pot evalua situația individuală a copilului și pot recomanda exerciții specifice, terapii și alte intervenții pentru a ajuta la corectarea şi alinierea și funcționarea piciorului.
Simona Rusu este absolventă a Facultății de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității din Bacău și licențiată în Kinetoterapie. Este coordonator al programului KIDS MOVEMENT – small steps for GREAT ACHIEVEMENTS din cadrul clinicii Bio Terra Med. Pentru că iubește copiii, Simona Rusu s-a specializat în Kinetoterapie pentru copii cu vârste între 0 şi 16 ani – cu diverse afecțiuni, dar și pentru copiii ai căror părinți înțeleg cât de importantă este dezvoltarea fizică armonioasă și, de asemenea, în kinetoterapie destinată gravidelor și proaspetelor mămici. De-a lungul anilor a urmat cursuri de specializare în: Kinesio Taping Pediatric; integrarea investigațiilor radio-imagistice ale coloanei vertebrale în practica Kinetoterapeutului; reeducarea copilului cu dizabilități neuromotorii; facilitare neuro-musculară proprioceptivă – modele de mișcare etc.