Sfatul specialistului

„Copilul cară zilnic rucsacul în spate. Se poate preveni curbarea coloanei?“ Kinetoterapeutul răspunde

În ce măsură influenţează purtarea unui ghiozdan greu postura copiilor? Şi cum s-ar putea preveni deformarea coloanei vertebrale? Mihaela Berescu, kinetoterapeut de profesie, răspunde:

Cifoza, hiperlordoza şi scolioza – cele mai comune tipuri de deformări ale coloanei vertebrale

Există mai multe tipuri de deformări ale coloanei vertebrale, fiecare având caracteristici și consecințe specifice. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de deformări ale coloanei vertebrale:

1. Cifoza (cocoaşa) este o curbură exagerată în partea superioară a coloanei vertebrale, fapt ce duce la o rotunjire accentuată a spatelui şi a umerilor. Cifoza poate fi accentuată de menţinerea unor posturi incorecte pe o perioadă mai lungă de timp.

2. Hiperlordoza este o curbură excesivă în zona inferioară a coloanei vertebrale (zona lombară). Poate fi asociată cu dureri de spate şi dificultăţi în menţinerea unei posturi corecte.

3. Scolioza este o deviere laterală a coloanei vertebrale, formând una sau mai multe curburi. Atunci când există o singură curbură, vorbim de o scolioză de tip „C“, iar atunci când există două sau mai multe curburi, ne referim la o scolioză de tip „S“.

Care sunt cauzele deformării coloanei vertebrale la copii?

Cauzele deformării coloanei vertebrale la copii pot fi multiple: 1. ereditare (uneori se moşteneşte); 2. constituţionale (persoanele cu constituţie lungă, fină); 3. predispozantă (în perioada pubertății, fetele fiind mai afectate); 4. patologice (afecțiuni ale mușchilor, ligamentelor, articulațiilor); 5. torticolis (netratat la timp, duce la deformări ale coloanei); 6. inegalitatea membrelor; 7. paralizii cerebrale; 8. posturale (o problemă la nivelul celor mai importanţi receptori – vizual,  vestibular, aparat stomatognat, şi talpă – poate influenţa postura corpului).

Există o legătură între purtarea unui ghiozdan greu în spate şi deformarea coloanei?

Copiii au o viaţă din ce în ce mai sedentară, detaliu care duce la scăderea rezistenţei la efort, scăderea tonusului muscular şi la favorizarea deviaţiilor de coloană vertebrală, accentuând problemele deja existente. Deşi unii specialişti susţin că nu există o legătură directă între purtarea unui ghiozdan greu la copii şi deformarea coloanei vertebrale, pot să afirm că acest lucru poate accentua o afecţiune deja instalată, deoarece greutatea ghiozdanului exercită o presiune excesivă asupra structurilor care se află deja în dezechilibru.

Kinetoterapia are un rol important în prevenira instalării problemelor de postură şi atenuarea lor atunci când acestea există deja. Părinții trebuie să ia legătura cu un specialist când observă unul sau mai multe semne din următoarea listă:

 • preferința copilului pentru postura soldină (sprijin pe un picior);
 • poziția capului înclinată într-o parte;
 • umerii inegali (unul mai sus decât celălalt);
 • asimetria cutiei toracice (coaste mai ridicate pe o parte);
 • asimetria șoldurilor (unul mai sus ca celălalt);
 • lungimea picioarelor pare diferită;
 • corpul pare înclinat într-o parte.

Sfaturi pentru a preveni curbarea coloanei vertebrale

 • Încurajează copilul să-și organizeze ghiozdanul astfel încât să distribuie greutatea în mod egal și să folosească ambele bretele pentru a evita dezechilibrele musculare!
 • Este importantă corectarea şi conştientizarea posturii în timpul utilizării dispozitivelor electronice.
 • Organizarea biroului copilului se face cât mai ergonomic, reglând înălţimea scaunului şi a mesei astfel încât să corespundă înălţimii copilului şi să permită o postură corectă.
 • Încurajaţi-i pe copii să facă pauze regulate în timpul activităţilor care necesită stat prelungit, cum ar fi învăţatul sau utilizarea computerului. În timpul acestor pauze este de mare ajutor să efecueze câteva exerciţii de mobilizare a articulaţiilor şi de stretching muscular pentru a putea menţine mobilitatea şi flexibilitatea coloanei şi a întregului corp.
 • Practicarea activităţilor fizice regulate contribuie la creşterea tonusului şi a elasticităţii musculare şi, implicit, la menţinerea unei posturi corecte şi echilibrate.

Mihaela Berescu este kinetoterapeut în cadrul Bio Terra Med şi are o experiență de peste 15 ani în domeniul recuperării medicale pediatrice. Coordonează programul KIDS MOVEMENT – small steps for GREAT ACHIEVEMENTS, despre care puteți citi mai multe detalii aici. Pasiunea pentru acest domeniu se reflectă în maniera empatică și responsabilă adoptată în lucrul cu fiecare pacient în parte. Mereu dornică de găsirea de soluții variate și totodată adaptate fiecărui pacient, kinetoterapeutul Mihaela Berescu a primit de-a lungul timpului feedback-uri pozitive din partea pacienților săi. Acest lucru a stimulat-o permanent ca, pe lângă practică, să continue să studieze și să-și îmbogățească metodele de lucru cu noi tehnici și abordări terapeutice. Atenția la detalii și ambiția Mihaelei au favorizat obținerea rezultatelor așteptate deopotrivă de pacienți și familiile acestora.