Când apare riscul fracturilor dentare? Îi dăm sau nu copilului medicamente dacă şi-a rupt un dinte de lapte? Dr. Andreea Ion, medic pedodont la Clinica Gentle Dentist, ne vorbeşte despre traumatismele dinţilor temporari, consecinţele acestora, dar şi despre importanţa monitorizării posttraumatice.
Ideal ar fi să ajungem cât mai repede la medicul stomatolog pediatru pentru a evalua gravitatea situaţiei. (Dr. Andreea Ion)
Când şi în ce condiţii creşte riscul fracturilor dentare? Fracturile dentare apar frecvent în jurul vârstei de 1-2 ani, atunci când cei mici cad destul de des, dar şi pe la 4-6 ani, când intră în colectivitate şi au loc accidente la locurile de joacă.
Ce facem noi, ca părinţi, când copilul şi-a rupt un dinte? Primul lucru pe care îl facem în caz de traumatism dentar este să ne liniştim noi mai întâi şi apoi să liniştim şi copilul. Administrăm o doză de medicament pentru a atenua durerea, după care ne organizăm puţin gândurile în funcţie de momentul şi locul unde s-a petrecut accidentul. Ideal ar fi să ajungem cât mai repede la medicul stomatolog pediatru pentru a evalua gravitatea situaţiei.
Este nevoie întotdeauna de administrarea unui medicament? Uneori, traumatismul poate fi unul uşor, fără necesitatea efectuării vreunui tratament (atunci când se sparge o mică bucată de dinte, un colţ). În acest caz, este posibil să nu fie nevoie nici de medicament. Alteori însă, fractura poate fi una mare, care să deschidă camera pulpară (unde stă nervul), iar traumatismul însoţit de durere intensă, şi-atunci este nevoie de tratament de urgenţă. De asemenea, sunt situaţii când medicul poate solicita efectuarea unei radiografii dentare pentru a stabili cât de afectat este dintele şi ce tip de tratament să aplice.
Ce complicaţii pot apărea? În primul rând, posttraumatism, recomandăm păstrarea legăturii cu medicul pentru monitorizarea dinţilor. Este importantă această rutină pentru a observa dacă apar complicaţii la distanţă, cum ar fi colorarea în gri sau negru a dintelui, apariţia abcesului, în ambele situaţii fiind necesar tratamentul.
Dr. Andreea Ion, medic stomatolog cu experiență, își dedică timpul tratând copii la Gentle Dentist. Ca medic pedodont, a ales să le ofere celor mici o acomodare cât mai plăcută cu mediul din cabinet și tratamente cât mai blânde.