Sfatul specialistului

Cum alegem produsele pentru petele pigmentare

Deşi cauzele petelor pigmentare sunt diferite, mecanismul apariţiei lor este acelaşi: secreţia în exces a melaninei, un pigment organic de culoare neagră, care conține fier și sulf și care se găsește în coroidă, păr sau piele.

Sunt inestetice şi vrem să scăpăm de ele cât mai repede, să avem din nou un ten curat şi luminos. Le acoperim cu fond de ten, însă, în unele cazuri, chiar şi fondul de ten pare insuficient. Petele pigmentare dau de furcă multor femei, indiferent de vârstă, atât timp cât ele pot apărea în diferite etape ale vieţii.

Irina Zaharia, consilier Bebe Tei (departamentul dermatocosmetice), ne oferă câteva repere de bază plecând de la momentul potrivit pentru a interveni asupra petelor pigmentare, până la cauzele apariţiei lor şi alegerea produselor specifice.

Când este momentul potrivit să acţionăm asupra petelor pigmentare? Sezonul rece este cel mai potrivit pentru a acţiona asupra petelor pigmentare apărute pe parcursul verii, de-a lungul sarcinii sau din cauza procesului de îmbătrânire al pielii. Acum, soarele nu mai este la fel de puternic, prin urmare, putem acţiona cu substanţe active asupra lor.

Care sunt cauzele petelor pigmentare? Principala cauză a petelor pigmentare este expunerea prelungită la soare fără folosirea unei protecţii solare. Însă petele pigmentare pot apărea şi în timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale. De asemenea, procesul îmbătrânirii pielii are un cuvânt de spus în apariţia petelor pigmentare.

Gama completă de îngrijire pentru ten uscat, disponibilă în Bebe Tei - Plaza România

Gama completă de îngrijire pentru ten uscat, disponibilă în Bebe Tei

Cum deosebim petele pigmentare cauzate de soare, sarcină, înaintarea în vârstă de petele pigmentare cauzate de o afecţiune hepatică? Dacă ne referim la afecţiuni de natură hepatică, în general vorbim de altfel de pete – ele diferă ca textură, mărime, culoare, localizare. De exemplu, petele pigmentare cauzate de sarcină apar în mod special pe frunte şi obraji, iar cele cauzate de soare pe toată faţa, sunt mai micuţe şi au o culoare brun spre maroniu.

Care sunt produsele potrivite pentru petele pigmentare? Produsele potrivite pentru petele pigmentare trebuie să conţină substanţe active specifice. Le recomand pe cele cu vitamina C (mai exact, serumul cu vitamina C, care se aplică înainte de crema hidratantă, pe un ten curat, eventual tonifiat) şi retinolul. Este necesară folosirea unei creme hidratante după aplicarea acestor produse şi, bineînţeles, obligatoriu a unei creme cu protecţie solară, după folosirea produselor cu retinol sau retinoizi.

Gama completă de îngrijire pentru ten gras, disponibilă în Bebe Tei - Plaza România

Gama completă de îngrijire pentru ten gras, disponibilă în Bebe Tei

De ce este factorul SPF atât de important şi în sezonul rece? Factorul SPF este foarte important. Dacă urmăm un tratament de depigmentare fără protecţie solară, putem face rău tenului, să-l sensibilizăm, să mărim diametrul petelor, deoarece toate aceste substanţe active pentru depigmentare sunt fotosensibilizante uneori şi iritante dacă nu se folosesc cum trebuie. Fie că este iarnă, fie că sunt nori afară, soarele pătrunde şi prin nori, chiar şi prin geam. De aceea, chiar dacă suntem pe stradă sau la birou, lângă un geam, ori în maşină, la volan, razele solare ne ating faţa, în consecinţă utilizarea unei creme cu factor SPF este mai mult decât indicată. Se recomandă folosirea unei protecţii maxime de SPF 50+, adaptată tipului de ten.

„Masca de sarcină“ mai este numită melasmă sau colasmă și reprezintă o modificare pigmentată apărută la nivelul feței. Se întâlnește, cel mai adesea, în rândul femeilor cu tenul închis și, mai rar, în rândul femeilor cu tenul deschis. „Masca de sarcină“ poate fi de trei feluri: centro-facială (pe linia bărbiei-nas-frunte), malară (obraji), mandibulară (marginile laterale ale feței). Culoarea petelor este de la gri maroniu la maroniu. Pentru prevenirea melasmei, este recomandată folosirea unei creme de protecție solară. În mod obișnuit, dispare în primele luni după naștere, însă există și situații în care ariile afectate să nu-și mai redobândească aspectul normal. Prin apelarea la tratamente specifice, petele pot fi îndepărtate, dar asta numai după ce vine copilul pe lume și doar la recomandarea medicului.