Copiisiparinti.ro: Cum ne apărăm în faţa unui câine care pare agresiv, care latră la noi?
Vlad Popescu: Vorbim de două situaţii: situaţia câinilor fără stăpân – şi mă refer la unu, doi sau mai mulţi câini maidanezi – caz în care este indicat să mergem pe deescaladare, adică să păstrăm o poziţie înaltă, să ne mişcăm cât mai puţin, să privim câinii în ochi cât mai puţin şi, pe cât posibil, să ne uităm deasupra lor.
Şi dacă suntem foarte speriaţi şi intrăm în panică?
Dacă suntem foarte speriaţi, primul lucru pe care îl avem de făcut este să încercăm să ne controlăm frica – începem să cântăm, fredonăm ceva, scoatem telefonul şi ne uităm la ceva pe telefon. Dacă vom reuşi să fim cât mai indiferenţi posibil, câinii se vor calma.
Spuneai de două situaţii… Care este a doua?
A doua situaţie se referă la recentul caz al Anei Oros, în care, foarte probabil, câinii respectivi erau nişte câini care aveau ceva de apărat, erau de dimensiuni mai mari decât nişte maidanezi, solizi, periculoşi, probabil scăpaţi din curţi, câini care au executat un atac, au omorât un om în toată firea, iar asta nu e un lucru uşor. Nu vorbim de nişte maidanezi care lătrau şi au muşcat-o de gambă. În astfel de situaţii, este posibil să fii nevoit să te lupţi cu ei. Acolo nu a fost un context de tipul „mă atacă maidanezii“; când mă atacă maidanezii, de obicei, dacă îi ignor, nu îi privesc în ochi şi păstrez o poziţie de forţă, serioasă – nu fug, nu ţip, nu plec – se calmează şi, în cel mai rău caz, mă muşcă unul de gambă, iar eu am reflexul să lovesc cu piciorul, după care se încheie toată povestea.
<<Mâinile în buzunar, picioarele depărtate, burta în faţă şi cântaţi o melodie! Priveşte înainte, priveşte în sus şi fredonează o melodie!>>. Atenţie!, sfaturile se aplică în cazul maidanezilor, nu a câinilor ţinuţi incorect în curţi sau a câinilor periculoşi, scoşi fără lesă, la plimbare.
Să ne întoarcem la prima situaţie… Cum ar trebui să le vorbim copiilor despre acest subiect?
Clubul nostru, „Clubul câinilor utilitari“, a derulat la un moment dat, înainte de 2013, programul „Bite Prevention“ – mergeam prin şcoli şi îi învăţam pe copiii de clasa a III-a, a IV-a, cum să se comporte în preajma maidanezilor. Am să vă spun şi vouă ce le spuneam şi lor: „Mâinile în buzunar, picioarele depărtate, burta în faţă şi cântaţi o melodie! Priveşte înainte, priveşte în sus şi fredonează o melodie!“. Atenţie!, sfaturile se aplică în cazul maidanezilor, nu a câinilor ţinuţi incorect în curţi sau a câinilor periculoşi scoşi fără lesă, la plimbare. Am să dezvolt: maidanezul este un căţel care vrea să supravieţuiască; s-a speriat de tine, te latră, te mârâie, dar dacă tu nu eşti ameninţător şi nici nu te arăţi foarte vulnerabil, se va calma, pentru că interesul lui este să supravieţuiască, nu să omoare pe cineva. În schimb, un câine de luptă, un câine de talie mare sau care are în spate un istoric de pază, aici… este altă discuţie, nu ştiu ce se poate întâmpla şi nu ştiu nici motivaţia pentru care atacă. E vorba, în esenţă, despre un câine care îşi păzeşte locul şi care a fost crescut generaţie după generaţie să facă asta.
Să spunem că o femeie şi un copil merg pe stradă şi le iese brusc în faţă un câine care latră şi este agresiv. Care este comportamentul corect?
În primul rând, femeia trebuie să aibă grijă să fie tot timpul între câine şi copil (copilul să se afle mereu pe partea unde nu e câinele), să se agite cât mai puţin posibil şi să încerce cât mai mult să calmeze copilul, să aibă o poziţie de forţă – picioare depărtate, burta în faţă, capul sus, privirea înainte. Prin această atitudine, poziţie a corpului, îi va transmite câinelui două mesaje: 1. „Eu nu te ameninţ pe tine, pentru că nu mă agit şi nici nu ţip“ şi 2. „Eu nu sunt uşor de speriat, de agresat.“ Este un mesaj ambivalent, care îl va linişti.
Simt câinii frica? Sigur că o simt. Dar dacă nu o şi văd, nu acţionează.
Şi dacă are loc un atac?
Dacă se petrece atacul, atunci, ca oricărei fiinţe care mă atacă, îi răspund lovind-o în zona cea mai sensibilă – cap, ochi -, pe cât posibil folosind un obiect contondent. Dar când vorbim de un atac de câine, vorbim deja de situaţii speciale. Ce ne aşteptăm acum? Ca oamenii să umble cu obiecte contondente în geantă, cu spray-uri? În cazul maidanezilor, revin, în timpul programului de prevenire despre care am amintit, am primit foarte multe feedbackuri pozitive – dovadă că varianta descrisă mai sus a funcţionat de fiecare dată – picioare depărtate, burta în faţă, cântat/ fredonat.
Dacă îi arunc o bucată de pâine sau ceva de mâncare se linişteşte?
Depinde de câini. Dacă e unul înfometat, s-ar putea să meargă. Dacă e unul bine hrănit, va „râde“ de tine. Însă, varianta în care îmi propun să îmblânzesc câinele dându-i ceva de mâncare presupune, din punct de vedere emoţional, că deja sunt sigur pe mine, deci nu îmi mai e teamă. Or noi ne adresăm acum oamenilor care se tem de câini, care nu au experienţă, nu ştiu cum să acţioneze, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Şi-atunci, ce pot să le spun este să încerce să facă ceva să nu arate frica aia. Simt câinii frica? Sigur că o simt. Dar dacă nu o şi văd, nu acţionează. Dacă comportamentul meu nu e coerent cu mirosul pe care corpul îl emană în secundele respective, nu vor ataca. Mă reîntorc astfel la atitudinea pe care o promovam copiilor – picioare depărtate, burta în faţă, fredonat. Când eu îi transmit câinelui, prin poziţie şi atitudine, un mesaj de siguranţă, se va şi dezarma, şi relaxa.
„Clubul câinilor utilitari“ a fost înfiinţat în 2010, de Vlad Popescu împreună cu o echipă formată din instructori canini, psihologi şi alţi entuziaşti şi pasionaţi. Clubul are ca misiune formarea de echipe om-câine pentru activităţile de căutare şi salvare, terapie asistată de animale, dresaj, agility, programe sportive şi educaţionale pentru copii şi tineri.
Contacte: e-mail: info@caini-utilitari.ro; telefoane:
- Căutare și Salvare și Școala lui Codruț: Vlad Popescu (0723 642 130);
- Dresaj de grup și pensiune: Cristian Anghel (0726 417 373);
- Terapie Asistată de Animale și Cainele Prietenul Meu: Luciana Manole (0721 682 435);
- Agility: Vlad Popescu (0723 642 130)