„Somnul bebelușilor, în special în lunile de nou-născut, nu este nici pe departe profund, liniștit sau pașnic. Este imprevizibil, agitat și plin de sunete neobișnuite“ – scriu cei de la healthline.com. Sunetele unei respiraţii normale se pot asemăna cu o gâfâială uşoară, prin urmare, părinţii nu ar avea motive să se sperie.
Plămânii bebeluşilor nu funcţionează la capacitate maximă ori, mai curând, creierul încă nu este educat, nu îşi dă seama cum să comunice cu celelalte organe. Respiraţia este, în consecinţă, în proces în dezvoltare, de aceea este posibil să existe scurte perioade de timp în care fie se aude mai accelerat, fie mai încetinit sau pare să se încetinească cu totul (atenţie!, pentru o perioadă scurtă, nu lungă!).
Respiraţia rapidă, artificială, dificilă apare în cazul bronşiolitei, întâlnită mai ales la sugari. Bronşiolele (căi respiratorii mici) se îngustează din cauza unei infecţii virale (VSR sau virusul sinciţial respirator). Simptomele sunt: secreţie nazală, respiraţie cu dificultăţi – nările se deschid larg şi se mişcă mai des, geamătul respirator din timpul expiraţiei, zgomot înalt la expiraţie, febră, tuse, lipsa poftei de mâncare.
Şi, totuşi, cum ne dăm seama că bebeluşul respiră, atunci când somnul ni se pare prea liniştit şi nu auzim nici un sunet? Sunt mulţi părinţi care îşi pun întrebarea asta. Iată trei strategii sugerate în „Cartea bebeluşului“ (p. 31), scrisă de Birgit Gebauer-Sesterhenn şi supervizată de medicul Manfred Praun:
1. ţineţi degetul arătător umed aproape de năsucul bebeluşului (acolo se simte respiraţia uşor de tot);
2. dacă puneţi mâna pe coşul pieptului acestuia, se simte o mişcare uşoară în sus şi jos;
3. presaţi atent şi încet, cu degetul, pe fruntea bebeluşului – locul se albeşte, apoi redevine rozaliu (indică buna circulaţie a sângelui).
Birgit Gebauer-Sesterhenn este de profesie jurnalistă şi cercetătoare în domeniul nutriţiei. A scos mai multe cărţi cu subiecte medicale. Are trei copii şi o bogată experienţă în domeniul parentingului. Dr. Manfred Praun, pe lângă cunoştinţele sale din medicina clasică, este interesat să introducă şi metode ale medicinei alternative în tratamentele sale. Şi-a dorit să devină medic pediatru încă de când era copil şi mergea împreună cu tatăl său, medic internist, în vizite la domiciliul pacienţilor.
Cum se toaletează nasul bebeluşului? Nasul se toaletează cu o compresă sterilă înmuiată în ser. O rotim ușor, pentru a îndepărta impuritățile. Batista sugarului (care se atașează la aspirator) este recomandată doar de către medic și doar dacă sugarul este bolnav. Ele nu sunt instrumente de toaletare a nasului pentru igiena zilnică. Dacă observați că bebelușul nu poate respira bine și secrețiile blochează căile respiratorii superioare, puneți mult ser în nas (2, 3 jeturi) și folosiți apoi o pompiță manuală.
Surse documentare: „Here’s Why You Shouldn’t Worry If Your Baby Makes Noises While Sleeping“ – healthline.com; „Îngrijirea copilului în primul an de viaţă“ (Dr. Paula Kelly, traducere de Viorica Horga, ed. Meteor Press, 2009), „Cartea bebeluşului“ (Birgit Gebauer-Sesterhenn şi dr. Manfred Praun, traducere de Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu, editura Mladinska Bucureşti, p. 31).