Sfatul specialistului

„Cum ne dăm seama că un copil are tulburări de învăţare?“ Medicul specialist răspunde

Înțelegerea și identificarea tulburărilor de învățare la copii reprezintă o preocupare importantă atât pentru părinți, cât și pentru profesioniștii din domeniul medical.

Dr. Alina Mîndroiu, medic primar psihiatria și neurologia copilului și adolescentului, doctor în științe medicale și fondatoarea clinicii Dr. Mind, care are în focus neurologia și psihiatria pediatrică, spune că aceste tulburări pot afecta procesul de învățare și dezvoltare a copilului, recunoașterea semnelor fiind esențială pentru a oferi sprijinul necesar în timp util.

Iată, mai jos, conform medicului specialist, cum ne putem da seama dacă un copil are tulburări de învățare:

1. Performanță scăzută sau discrepanțe între abilități și performanțe. Un semn evident poate fi scăderea performanțelor școlare. Copilul poate avea dificultăți în înțelegerea conceptelor, în citire, scriere sau la calcule matematice. Totuși, este important să observați dacă există discrepanțe mari între abilitățile pe care le demonstrează în alte contexte și performanța școlară.

2. Dificultăți în procesarea informațiilor. Copiii cu tulburări de învățare pot avea dificultăți în procesarea informațiilor. Este nevoie, în cazul lor, de mai mult timp pentru a procesa instrucțiunile sau pentru a înțelege sarcinile date. Acest lucru duce la frustrare sau anxietate în mediul școlar.

3. Dificultăți în coordonare și abilitățile motorii. Uneori, tulburările de învățare pot afecta și abilitățile motorii fine sau grosiere ale copilului. Dacă observați că are dificultăți în a-și lega șireturile, în folosirea unui creion sau coordonarea mișcărilor în anumite activități, acestea ar putea fi un indiciu al unei tulburări.

4. Dificultăți în concentrare și atenție. Copiii cu tulburări de învățare pot avea și dificultăți în concentrare și atenție. Pot fi ușor distrași sau pot avea probleme în menținerea atenției pentru o perioadă mai lungă. Aceste dificultăți au drept consecinţă afectarea în mod direct a procesului de învățare și rezolvare a sarcinilor.

5. Dificultăți în înțelegerea instrucțiunilor sau în comunicare. Un alt semn constă în dificultatea de a înțelege instrucțiunile sau în a se exprima clar (în urmarea sarcinilor ori în comunicarea ideilor în mod coerent).

În cazul în care observați aceste semne sau aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea sau performanțele școlare ale copilului, este important să căutați ajutorul unui specialist. Prin evaluări specializate și terapii adaptate nevoilor fiecărui copil, echipa clinicii Mind îşi propune să ofere resursele necesare pentru ca aceşti copii să înveţe și să se dezvolta în mod eficient. Recunoașterea și intervenția timpurie pot face o diferență semnificativă în evoluția și viitorul copilului. Pe canalele de social media ale clinicii, se dezvoltă deseori subiecte precum ADHD, Dislexia, Disgrafia sau Discalculia.