Sfatul specialistului

De câte ori pe an ar trebui să mergem la ginecolog?

„Fie că ești adolescentă, femeie de vârstă fertilă sau ești în perioada de menopauză, este recomandat ca cel puțin o dată pe an să mergi la medicul ginecolog“, ne-a spus Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică ginecologie.

Consultul ginecologic ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei, pentru că numai primind sfaturile unui medic specialist şi urmând tratamentul recomandat – în cazul în care este nevoie de un tratament -, putem să ne cunoaştem mai bine corpul şi putem preveni o serie de afecţiuni. Am vorbit mai multe despre acest subiect cu Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia):

Copiisiparinti.ro: Ce trebuie să ştim înainte de a face un consult ginecologic?
Dr. Laura Mustață:
Este important de ştiut că în cadrul unui consult ginecologic ai dreptul să beneficiezi de de examinare şi/sau ecografie ginecologică, dar și consiliere în ceea ce privește educația sexuală, metode de contracepție (în cazul în care doreşti să eviţi o sarcină), sfaturi despre screeningul de cancer de col uterin sau de cancer mamar. Așadar, consultul ginecologic nu se oprește la examinarea medicală.

În ce constă consultul ginecologic anual?
Insistăm că dacă ai peste 20 de ani și ți-ai început viața sexuală, să vii la un consult periodic anual. Consultul poate include și:

  • recoltarea de analize de la nivelul colului uterin (testul Babeş Papanicolau)
  • examinarea bacteriologică a secreţiei vaginale
  • ecografie, fie abdominală (pentru pacientele virgo), fie transvaginală, care să caracterizeze forma și dimensiunile organelor genitale interne – uter și ovare, să determine dacă există chisturi ovariene, fibroame uterine, polipi uterini sau probleme mai serioase, cum sunt cancerele ginecologice.

Ce se întâmplă dacă avem complicații ginecologice?
Dacă sunt depistate anumite probleme ginecologice, va trebui să vii la control mai des, în funcție de problema descoperită. Dacă, spre exemplu, ai un chist ovarian de mici dimensiuni care nu necesită intervenție chirurgicală, medicul ginecolog îți poate recomanda o reevaluare a acestuia la 3-6 luni, în funcție  de diferite caracteristici clinice și ecografice.

La ce intervale de timp e bine să mergem la controlul ginecologic?
În general, este bine să faci consultul ginecologic de rutină imediat după terminarea perioadei de menstruație. Screeningul pentru cancerul de col uterin este obligatoriu să se facă prin test Babeș Papanicolau periodic, fie anual, fie o dată la 2 ani pentru pacientele cu test Babeș Papanicolau normal în ultimele 12 luni și testare HPV negativă pentru tulpini de risc înalt.

Cum ne ajută consultul periodic și ecografia ginecologică?
Atât consultul, cât și ecografia ginecologică ajută nu numai la depistarea unor posibile probleme de sănătate, dar face parte din politica de prevenție a oricărei societăți evoluate. Prevenția este ceea ce ar trebui săte aducă la medic înainte de apariția oricăror probleme de sănătate. Dacă, însă, apare orice fel de problemă în sfera ginecologică, recomandăm consult imediat ce include investigații de specialitate și tratament. Acestea ce pot fi recomandate doar de către medicul specialist. Atât tratamentele cu antibiotic, cât și tratamentele hormonale trebuie să fie strict administrate la indicația medicului tău ginecolog pentru a evita crearea unor probleme de sănătate suplimentare.


Dr. Laura Mustață

Dr. Laura Mustață a efectuat un stagiu de supraspecializare în chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie. Principalele sale competențe sunt ecografia ginecologică și obstetricală obținând de asemenea și o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery). La spitalul universitar din Oxford a dobândit experiență în evaluarea pacientelor cu patologie mamară și cancer de sân.