Sfatul specialistului

„De ce am dureri în perioada menstruaţiei?“ Medicul specialist răspunde

Durerile asociate menstruaţiei apar cel mai adesea cu puţin timp înainte şi pot dura de la o zi la câteva zile.

Dr. Nicoleta Gana, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne vorbeşte despre cauzele profunde ale durerilor din timpul menstruaţiei, importanţa unui consult de specialitate şi alternativele de tratament:

Durerile care apar înaintea sau în timpul menstruaţiei sunt cunoscute sub numele de dismenoree. Acestea durează de la o zi la câteva zile, pot precede menstruaţia şi sunt însoţite şi de alte simptome: greaţă, vărsături, scaune diareice, cefalee.

Dismenoreea primară nu este cauzată de boli şi este cea mai frecventă formă de durere pelvină premenstruală. Dismenoreea secundară este cauzată de afecţiuni ale aparatului reproducător feminin. Cauzele care pot duce la apariţia dismenoreei secundare sunt următoarele:

  • endometrioza – atunci când ţesutul endometrial se dezvoltă în alte zone decât uter;
  • adenomioza – ţesut endometrial la nivelul miometrului (muşchiul uterului);
  • boala inflamatorie pelvină – este cauzată de o infecţie  la nivelul sistemului reproducător;
  • fibroame – tumori benigne.

Factori de risc: vârsta mai mică de 30 de ani, pubertatea a început precoce, fluxul menstrual este abundent, sângerările menstruale sunt neregulate, fumatul, sedentarismul, stresul emoţional, depresie sau anxietate, lipsa sarcinilor.

Tratamentul este reprezentat de identificarea unei posibile cauze şi ameliorarea simptomatologiei. Pentru aceasta este necesar un consult medical de specialitate şi investigaţii recomandate de medic. Opţiunile de tratament includ: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerii, contraceptive orale combinate, schimbarea stilului de viaţă (ex. dietă vegetariană săracă în grăsimi, vitamina E, tiamina şi acupunctura, exerciţiul fizic). De asemenea, local se pot aplica comprese calde.


Dr. Nicoleta Gana este medic specialist în obstetrică-ginecologie, doctorand în cadrul Universității de Medicina și Farmacie „Carol Davila“ din București. A studiat 2 ani și 4 luni la Londra, la King’s College Hospital, unde s-a supraspecializat în medicină materno-fetală și patologia placentară și unde i s-a acordat Diploma în Fetal Medicine. Pe durata celor 2 ani a efectuat cercetări în medicina materno-fetală, în principal în predicția preeclampsiei. Principala competență a Dr. Nicoleta Gana este medicina materno-fetală.