Sfatul specialistului

De ce este bine să păstrăm, în original, biletul de externare din maternitate al bebeluşului?

Biletul de externare din maternitate este practic primul act oficial al copilului, iar părinţii au obligaţia de a păstra, în original, acest prim act al lui.

Informaţiile trecute pe biletul de externare din maternitate, al bebeluşului, sunt esenţiale pentru următoarele vizite medicale. Iată explicaţiile specialistului:

De ce este bine să păstrăm, în original, biletul de externare din maternitate al bebeluşului? Pe biletul de externare al bebeluşului sunt trecute o serie de informaţii esenţiale, pe care medicii le vor lua drept reper când cel mic va fi evaluat: greutatea, lungimea bebeluşului şi perimetrul cranian. Biletul de externare este practic primul act oficial al copilului, iar părinţii au obligaţia de a păstra, în original, acest prim act al lui. Medicilor care îl vor evalua pe parcursul dezvoltării lui li se va da o copie a biletului de externare. Revenind la perimetrul cranian, valoarea acestuia are un rol foarte important. La naştere, perimetrul variază între 33 şi 36 de cm. Circumferinţa craniană este un indice esenţial în evaluarea neurologică a bebeluşului, iar fontanela nu este singurul reper de creştere a craniului. Craniul creşte pe baza întregului ansamblu (pe măsură ce creierul creşte, dezvoltându-şi masa neuronală, împinge şi cutia craniană, mărind circumferinţa într-un ritm care este stabilit). În concluzie, chiar dacă fontanela se închide mai repede sau mai lent, nu acesta este reperul. Reperul este cum creşte circumferinţa craniului. De aceea este important ca medicul să ştie care a fost circumferinţa de la naştere, pentru a putea urmări dacă ritmul de creştere al cutiei craniene este cel corect, conform unui standard de dezvoltare neurologică normală.

În concluzie, aşa cum în timpul sarcinii am pregătit un dosar cu toate analizele din această perioadă, şi în cazul bebeluşului medicii ne recomandă să organizăm informaţiile medicale într-un singur loc. Separat, putem face copii după actele scrise, cu care ne prezentăm la medic. În dosarul copilului, unul dintre actele importante este şi biletul de externare din maternitate.

Informațiile sunt oferite de specialişti, în timpul cursurilor de puericultură organizate de Bebe Tei și CopiiSiParinti.ro.