Îngrijirea orală începe din primele luni de viață. Ideal este ca, după ce este hrănit, gurița bebelușului să fie curățată. Iar pe măsură ce crește, să se familiarizeze cu ritualului spălatului pe dinți, dimineața și seara.
Florin Catană, medic stomatolog, insistă asupra metodelor de prevenție în cazul cariei de biberon, ce alimente sau „trucuri“ trebuie evitate:
Prevenția este cea mai indicată metodă, nu numai în stomatologie, ci în general. Mai bine prevenim decât să tratăm. În cazul cariilor de biberon însă, trebuie evitat în primul rând adaosul de alimentație dulce, cum ar fi, de exemplu, să păcălești copilul înmuind tetina în miere sau sucuri dulci ori fructe excesiv de dulci din dorința de a-l liniști, ca să adoarmă sau să nu mai plângă.
De ce unii copii fac carii de biberon? Care sunt cauzele apariției lor, în afară de adaosul de alimentație dulce? Dr. Florin Catană a răspuns:
Alte cauze care pot duce la apariția cariilor de biberon ar mai fi îngrijirea orală deficitară, fluorizarea insuficientă a dinților și prezența microorganismelor acidogene transmise de la mamă la bebeluș.
Referitor la simptomele cariei de biberon, acestea sunt: apariția petelor albe sau galben-maronii, durerile, abcesele dese. „Cariile de suzetă apar într-o primă fază de obicei la nivelul incisivilor superiori și se extind la nivelul molarilor și caninilor în ordinea erupției lor“, a completat medicul.