Sfatul specialistului

Distanța dintre sarcini: cum evităm complicațiile dacă nu a trecut suficient timp de la prima naștere

Încheiem seria articolelor despre distanța dintre sarcini cu câteva repere despre modul în care pot fi evitate complicațiile în cazul în care nu a trecut suficient timp de la prima naștere.

Ce soluții avem pentru a evita complicațiile care pot apărea dacă nu există un interval optim între prima și a doua naștere? „Educarea pacientelor cu privire la riscurile unui interval scurt între sarcini reprezintă cea mai bună abordare în prevenția acestor complicații, alături de consilierea acestora cu privire la metodele de contracepție disponibile“, răspunde dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia).

Care sunt, concret, metodele de a evita apariția complicațiilor? „Atunci cand apare totuși o sarcină într-un interval de timp mai scurt decât cel recomandat, se va prescrie suplimentarea cu acid folic, testarea gravidei pentru anemie și administrarea de suplimente cu  fier, dacă este cazul. De asemenea, se recomandă ecografie pentru detectarea unor eventuale anomalii de structură și ecografii care să evalueze creșterea fetală. În cazul gravidelor care au născut anterior prin cezariană, nu se indică naștere vaginală după cezariană, întrucât riscul de ruptură uterină crește“, explică dr. Elena Cocîrță.

Citește și:
Distanța dintre sarcini: unde poate duce timpul redus de recuperare
Distanța dintre sarcini: care este intervalul optim dintre prima și a doua naștere


Dr. Elena Cocîrță

Dr. Elena Cocîrță

Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Elena consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt caracteristicile esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, fiecare pacientă este unică, iar capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.