Cu ce complicații te poți confrunta la a doua sarcină dacă nu îi dai timp organismului tău să se recupereze după prima naștere? – este o altă întrebare din seria articolelor despre Distanța dintre sarcini.
Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne răspunde:
Intervalul de timp dintre două sarcini trebuie să fie suficient pentru a da timp organismului matern să se recupereze, astfel încât să fie pregătit pentru o nouă sarcină. Un interval prea scurt poate genera complicații în cadrul următoarei sarcini, prin eliminarea în exces a nutrienților materni. O altă complicație care poate să apară este încetinirea creșterii noului făt și nașterea acestuia cu o greutate mai mică decât cea normală, asociată cu scăderea lichidului amniotic sau cu modificări de circulație a sângelui.
Ce alte complicații pot apărea, în afară de încetinirea creșterii fătului și nașterea acestuia cu o greutate mai mică decât cea normală? Mai jos, opinia Elenei Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie:
Alți factori care pot determina un prognostic obstetrical nefavorabil în condițiile unui interval scurt între nașteri sunt incontinența cervicală și inflamații ale tractului genital nevindecate complet. Acestea pot conduce la nașterea înainte de termen sau la ruperea prematură a membranelor.
Citește și: Distanța dintre sarcini: care este intervalul optim dintre prima și a doua naștere

Dr. Elena Cocîrță
Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Elena consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt caracteristicile esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, fiecare pacientă este unică, iar capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.