Sfatul specialistului

Dormim sau nu în pat cu bebeluşul?

Chiar dacă răspunsul la întrebarea din titlu este oarecum subînţeles – da, majoritatea mamelor dorm în pat cu nou născutul, chiar dacă bebeluşul are pătuţul lui – mai importante sunt condiţiile în care se întâmplă acest lucru.

Aşadar, întrebarea potrivită ar fi De ce e bine ca nou născutul să aibă spaţiul lui când doarme? Pentru că, indiferent de metoda de dormit pe care o aleg părinţii în privinţa bebeluşului – fie co-sleeping, doarme în acelaşi pat cu mama sau în pătuţul lui, lipit de patul mamei, fie în pătuțul lui, în aceeași cameră cu mama sau în camere separate – important este, în primul rând, ca spaţiul pe care este aşezat cel mic să fie doar al lui.

Ce înseamnă spaţiul pe care este aşezat cel mic să fie doar al lui? Dacă alegem ca nou născutul să doarmă cu noi în pat, achiziţionăm o pernuţă specială, înclinată, şi o punem alături, învelită într-un cearşaf – în felul acesta, bebeluşul are un mediu al lui. Să nu uităm că timp de 37-41 de săptămâni el a stat într-un mediu teoretic steril, prin urmare nu este pregătit să se apere de multitudinea de microorganisme cu care intră în contact.

Cum (nu) ar trebui să fie „aranjat“ pătuţul copilului? În cazul în care sugarul doarme în pătuţul lui, este recomandat ca pătuţul să fie cu cât mai puţine ţesături, acestea putând fi și potențiali triggeri pentru alergii, dar și factori de risc pentru asfixiere.

Text supervizat de dr. Elena Luminița Spătariu, medic specialist pediatru.

S-ar putea să te ajute şi informaţiile din articolele: De ce este bine ca bebe să doarmă/ stea în plan înclinat?, Cum mă obişnuiesc cu ideea că bebe este dependent de mine?, Prima noapte cu bebe acasă: trei mămici ne-au spus povestea