Sfatul specialistului

Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?

Unele femei folosesc duşul vaginal pentru a „curăţa“ vaginul. Drept urmare, este posibil să fie tentate să îl folosească şi în timpul sarcinii. Care este însă opinia medicului specialist legat de acest subiect?

Pentru a afla răspunsul la întrebarea Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?, să vedem mai întâi ce rol au secreţiile vaginale şi bacteriile din interiorul vaginului. Ne răspunde dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia).

Ce anume duce la modificarea cantităţii de secreţii vaginale?
Dr. Ruxandra Cigăran: Vaginul este conceput pentru a se menține curat și umed cu ajutorul secrețiilor. Acest mucus este produs în mod natural de colul uterin și vagin. Secrețiile vaginale normale sunt clare sau albe şi nu au un miros puternic. O umezeală se poate simți ca fiind inconfortabilă, dar nu ar trebui să apară mâncărime în jurul vaginului. Modificările cantității de secreție pot fi asociate cu statusul hormonal al femeii (ciclul menstrual, sarcina sau menopauza). În sarcină este posibil să crească cantitatea de secreție.

Care este rolul bacteriilor din interiorul vaginului?
În interiorul vaginului există o mulțime de bacterii și sunt acolo pentru a-l proteja. Acestea formează flora vaginală. Dacă echilibrul bacteriilor este afectat, acest lucru poate duce la infecții și inflamații. Bacteriile numite lactobacili ajută la păstrarea echilibrului pH-ului vaginului la un nivel normal (mai mic decât pH 4,5), ceea ce împiedică și creșterea altor organisme. Dacă pH-ul vaginului crește și devine mai puțin acid, calitatea sau cantitatea de lactobacili pot scădea și alte bacterii se pot multiplica. Acest lucru poate duce la infecții, cum ar fi vaginoza bacteriană, care poate provoca simptome, inclusiv mâncărime, iritație și secreție anormală.

Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Duşul vaginal elimină secrețiile vaginale, adică protecția vaginului. Unele femei folosesc această metodă pentru a „curăța“ vaginul. Dar dușul vaginal perturbă flora vaginală normală și favorizează apariția infecțiilor vaginale, așa că nu este recomandat. Astfel, dușul vaginal crește riscul de infecții vaginale și riscul de naștere prematură (ruperea prematură de membrane, declanșarea contracțiilor). Nu există dovezi că această practică protejează împotriva BTS (bolilor cu transmitere sexuală) sau a infecțiilor vaginale.

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. Prin urmare, răbdarea, perseverenţa şi atenţia la detalii sunt calităţile pe care mizează în interacţiunea cu pacienţii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.