Sfatul specialistului

Este obligatorie ecografia de şold la bebeluşi? Dacă da, când se face?

Care este rolul ecografiei de șold la bebeluși și care este perioada indicată pentru a fi făcută?

Dr. Andra Pîrnuță, medic specialist neonatolog (clinica Nativia), ne-a răspuns la mai multe întrebări care au legătură cu ecografia de șold la bebeluși:

Ce este displazia de șold? Displazia de șold sau luxația congenitală de șold (cunoscută în cultura populară drept „mersul de rață“) este o afecțiune de dezvoltare a articulației capului femural, mai frecventă la sexul feminin, care afectează calitatea vieții pe termen lung. Diagnosticul este pus ecografic, iar tratamentul se începe cât mai devreme, sub îndrumarea medicului ortoped.

Care sunt recomandările neonatologilor privind ecografia de șold la bebeluși? În România nu există un program de screening național, dar majoritatea neonatologilor recomandă ecografia de șold pentru toți bebelușii, pentru depistarea cât mai precoce a displaziei.

Când este momentul potrivit pentru a face ecografia de șold la bebeluși? Momentul ideal este în primele 4-6 săptămâni de viață, pentru că după această perioadă ecografia își pierde din relevanță. Ecografia de șold poate fi făcută în orice serviciu de ortopedie pediatrică.

Dr. Andra Pîrnuță, medic specialist neonatolog (clinica Nativia)

Dr. Andra Pîrnuță

Pentru că iubește copiii, dr. Andra Pîrnuță și-a dedicat cariera îngrijirii nou-născuților. Este o fire empatică și practică o medicină bazată pe dovezi, în centrul căreia se află întotdeauna starea de bine a mamei și a nou-născutului. În cadrul clinicii Nativia, Andra oferă cele două consulturi recomandate în prima lună după naștere nou-născuților (de la o săptămână și cel la o lună), pentru a evalua adaptarea la domiciliu și a identifica problemele tardive de adaptare la viața extrauterină.

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp