Sfatul specialistului

Este sau nu este bine ca bebe să stea/ doarmă în plan înclinat?

Care este cel mai sigur mod pentru sugar de a sta/ dormi? Se poate sufoca bebeluşul în timp ce doarme pe spate? Este recomandată ridicarea capului pătuţului? Iată răspunsurile medicului specialist:

Dr. Maria Iordache, medic specialist neonatolog (Clinica Nativia), ne vorbește despre poziția bebelușului atunci când stă/ doarme, de ce nu este indicat planul înclinat și cum procedăm dacă bebe adoarme în scaunul auto, în timpul unei călătorii:

  • Care este cel mai sigur mod pentru sugar de a sta/ dormi?
  • Este sau nu este bine să stea/ să ţinem/aşezăm bebeluşul în plan înclinat?
  • Este recomandată ridicarea capului pătuţului?
  • Ce facem dacă bebe adoarme în scaunul auto, în timpul unei călătorii? 

Care este cel mai sigur mod pentru sugar de a sta/ dormi? Cel mai sigur mod pentru sugar de a sta/dormi este planul drept, fără un grad de înclinare şi fără alte obiecte în pătuţ. Dacă bebelușul dvs. este unul dintre mulții care au reflux – numit și reflux gastroesofagian (GER) – există o proporție echitabilă de mituri și concepții greșite atunci când vine vorba de pozițiile de dormit. Mulți dintre factorii care contribuie la GER în copilărie fac parte din creșterea și dezvoltarea tipică. GER începe de obicei la vârsta de 2-3 săptămâni și atinge vârfurile la 4-5 luni la sugarii pe termen lung. GER se ameliorează de obicei după 6 luni, odată ce copilul învață să se ridice; esofagul se prelungește și sfincterul esofagian inferior funcționează corect.

Se poate sufoca bebeluşul în timp ce doarme pe spate? Deși părinții sunt deseori îngrijorați de faptul că bebelușul lor poate voma și sufoca în timp ce doarme pe spate, este un mit total! Bebelușii tuşesc automat sau înghit lichide pe care le scuipă sau vomită din cauza reflexului vagal, care previne în mod natural sufocarea. Nu există dovezi că bebelușii sănătoși așezați pe spate au mai multe șanse de a avea episoade de sufocare grave sau fatale decât cei plasați pe stomac. Dar există dovezi puternice că bebelușii așezați pe stomac prezintă un risc mai mare de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS). Important! Somnul pe spate este cel mai bun mod de a reduce riscul de SIDS și este poziția recomandată până când bebelușii se pot răsturna pe cont propriu – chiar și pentru copiii cu reflux.

Este recomandată ridicarea capului pătuţului? Ridicarea capului pătuțului nu este eficientă în reducerea GER. De asemenea, nu este sigur, deoarece crește riscul ca bebelușul să se rostogolească la piciorul patului sau într-o poziție care poate provoca probleme grave de respirație.

Ce facem dacă bebe adoarme în scaunul auto, în timpul unei călătorii? Dacă bebelușul adoarme în timp ce călătoreşte în scaunul său auto – ceea ce se întâmplă adesea – AAP (Academia americană de pediatrie) recomandă să îl transferați din scaun când ajungeți la destinație și să-l așezați pe spate într-un pătuț, pe o saltea fermă și plată, fără pături moi, inclusiv perne sau pături, jucării și bare de protecție.


Dr. Maria Iordache Dr. Maria Iordache, medic specialist neonatolog, practică o medicină bazată pe dovezi, adaptată la nevoile fiecărei mame și ale nou-născutului. La clinica Nativia, doamna doctor oferă cele două consulturi recomandate în prima lună după naștere (de la o săptămână/ o lună), pentru a evalua adaptarea la domiciliu și pentru a identifica problemele tardive de adaptare la viața extrauterină.