Sfatul specialistului

Lucrezi de acasă? Iată un exerciţiu pentru spate, uşor de făcut, recomandat de kinetoterapeut

Prof. Kinetoterapeut Lucica Nedelcu ne recomandă un exerciţiu simplu pentru spate, care nu are contraindicații pentru nici o categorie de persoane sau patologii asociate.

Pentru că în această perioadă, nu puţini sunt cei care lucrează de-acasă, iată un exerciţiu pentru spate recomandat de prof. Kinetoterapeut Lucica Nedelcu:

Exerciţiul pe care îl recomand este simplu şi se poate efectua oriunde, stând în șezut sau în picioare. Are ca obiectiv principal tonifierea musculaturii paravertebrale, care poate fi numită musculatura responsabilă de poziția verticală. Bebelușul, de exemplu, se ridică din patrupedie în poziția verticală datorită forței acestor mușchi cu importanță majoră la nivel evolutiv. Revenind la exerciţiu, iată cum se pune în practică: din șezând, cu brațele întinse în lateral pe linia umerilor și palmele orientate cu degetele spre tavan, se efectuează cercuri mici spre înapoi (în spate), 4 serii de câte 10 repetări. Se va simți contracția mușchilor interscapulari. Nu are contraindicații pentru nici o categorie de persoane sau patologii asociate.

Kinetoterapia este o metodă de vindecare noninvazivă, care foloseşte ca mijloc de acțiune mișcările fiziologice ale corpului. Kinetoterapia reprezintă tratamentul unor patologii ce presupun: durere, reducerea amplitudinilor de mișcare, hipotonie musculară, edeme, elemente neurologice etc. Acest tip de terapie implică mijloace și metode specifice, bazate pe cercetare și perfecționare continuă.

Alte situaţii în care este recomandată kinetoterapia: dacă suferi de dureri de spate, însărcinată fiind, şi cauţi o soluţie eficientă pentru atenuarea lor, dacă ai un bebe diagnosticat cu tal valg, torticolis sau cu o afecţiune neuro-motorie, dacă vrei să previi apariţia problemelor musculo-articulare cauzate de înaintarea în vârstă sau de sedentarism.