Sfatul specialistului

În ce fel îl afectează pe un copil să-și vadă părinții goi? Părerea psihanaliștilor

Chiar dacă nuditatea este un subiect omniprezent în mass media, nu este tocmai ușor să-i vorbești unui copil despre ea.

Imediat cum încep să meargă de-a bușilea, copiii vin peste tot după noi. Intimitatea devine un concept aproape imposibil de pus în practică. Vrem nu vrem, se întâmplă să fim surprinși de cei mici în diverse contexte.

Este traumatizant dacă cei mici ne văd dezbrăcați? De la ce vârstă ar trebui să fim (mai) atenți în ceea ce privește modul în care apărem în fața lor?

În unele culturi, nuditatea face parte dintr-un stil de viață, nu este considerată un subiect tabu, corpul este expus fără pudoare. Iar în anumite contexte, semi-nuditatea este colectiv acceptată – pe plajă, de exemplu. Când sunt bebeluși, nu se poate vorbi de un efect conștient al nudității părintelui asupra copilului, nu e cazul. Dar, începând cu vârsta de 2-3 ani, cele mai multe surse sugerează ca adulții să aibă o ținută decentă în fața copiilor, să își acopere goliciunea, să nu se arate privirii lor complet goi.

Françoise Dolto dă verdictul. Celebra pediatră și psihanalistă de origine franceză consideră că atunci când un copil își vede părinții plimbându-se goi prin fața lui, aceasta poate reprezenta o traumă pentru el. Iată care sunt, mai precis, cuvintele specialistei: „Este întotdeauna traumatizant pentru copil (n.r. să-și vadă părinții goi). Părinții trebuie să își respecte întotdeauna copilul, ca pe un oaspete de onoare. Iar în fața unui oaspete de onoare, cu siguranță nu s-ar plimba goi! Nuditatea părinților este atât de frumoasă, de seducătoare pentru copil încât el se simte vulnerabil în comparație cu ei. La acești copii apar sentimente de inferioritate sau, mai rău, nu se mai văd pe ei înșiși, nu simt că mai au dreptul de a-și avea propriul corp. Acasă, mama și tata trebuie să fie mereu decenți, așa cum sunt adulții la plajă, și nu goi“. Prin urmare, conform opiniei lui Dolto, nuditatea părinților este periculoasă (în sensul precizat de ea), ținând cont de efectul pe care l-ar putea avea asupra dezvoltării copilului.

Cum ar trebui să le vorbească părinții copiilor dacă sunt surprinși dezbrăcați?
În cazul în care copilul o vede/ surprinde pe mami sau pe tati dezbrăcați, soluția este una singură: ca părinții să le explice, în termeni cât mai simpli și pe înțelesul lor, de ce există aceste diferențe între corpul lor și corpul părinților. Copiii văd, compară și ajung să se simtă inferiori – de aceea este bine să li se vorbească, să li se spună că și tati sau mami au fost ca ei, cândva, că au crescut și au avut loc o serie de transformări prin care vor trece și ei.

Păreri controversate: vederea altor corpuri i-ar ajuta pe copii să se dezvolte fără complexe. Mărturiile lui Jess Spring sfidează pudoarea și pun multe semne de întrebare. Jess Spring găsește în nuditatea parentală virtuți educative și nu are nimic împotrivă în a-și expune propriile fete, de 3 și 5 ani, la goliciunea părinților (ba chiar și a prietenilor de familie). Povestea a fost preluată de pagina slate.fr și o puteți citi integral aici. Femeia consideră că în felul acesta fetele ei vor crește fără complexe și fără sentimente de rușine față de propriul corp. Însă lui Jess Spring îi lipsește, așa cum bine remarcă autorul articolului, luarea în calcul a siguranței. Fiind familiare de mici cu corpurile adulților, vor putea fetele ei (și în general un copil) să discearnă atunci când cineva va avea intenții rele? Să nu uităm niciodată lumea în care trăim.

Referințe bibliografice: „Când apare copilul“, Françoise Dolto (Ed. Trei, București, 2011, traducere de Delia Vasiliu și Rodica Stoicescu, p. 116); „De ce părinții nu ar trebui să-și schimbe hainele în fața copiilor de 2-3 ani“ – mamaplus.md; „Peut-on se montrer nu devant ses enfants?“ – parents.fr