Sfatul specialistului

Le dăm sau nu dulciuri copiilor? Nutriţionistul ne răspunde

Pe măsură ce cresc, copiii sunt expuși și la preparate cu conținut ridicat de zahăr. Le văd în parc, la vecini, la colegii de clasă, uneori le primesc cadou de la musafiri sau le consumă în meniul de la grădiniță sau școală.

Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne-a răspuns la întrebarea Le dăm sau nu dulciuri copiilor?, dar şi la alte curiozităţi pe această temă:

Le dăm sau nu dulciuri copiilor?

În timpul consilierii, încurajez mamele să limiteze alimentele procesate, cu conținut ridicat de zahăr, încă din primii ani de viață. Și aici fac referire la diverse prăjituri în formă de ursuleț din comerț, la ouă de ciocolată, biscuiți sau la alt tip de desert care pare destinat copiilor, privindu-i ambalajul tentant pentru cei mici. La vârste mici (2-3 ani) cred cu tărie că nici un astfel de aliment nu ar trebui să se găsească în meniul copilului. Nici după 2-3 ani, decât ca excepții care nu țin neapărat de voința noastră.

Cum îi învăţăm pe copii cu alimentaţia sănătoasă?

Cred că este important să le povestim copiilor despre alimentația sănătoasă, încă de la vârste mici, pe înțelesul lor – să le explicăm ce este un aliment sănătos, cum îl alegem și de ce îl alegem. Dar, în egală măsură, să le spunem şi ce este un aliment nesănătos, ce anume îl face nesănătos și de ce îl consumăm ocazional sau chiar deloc. La fel de important este să punem în practică ceea ce spunem: copiilor le vine natural să ne copieze, învaţă imitând. Astfel că, dacă alimentația noastră este una sănătoasă, le va fi mult mai ușor să facă și să dorească la fel. Va fi pentru ei o normalitate, nu ceva impus.

Unde poate duce consumul timpuriu de alimente bogate în zahăr?

Un aport ridicat de zahăr în prima parte a vieții este strâns legat de apariţia cariilor, poate, de asemenea, influenţa preferinţa pentru dulce în alegerea alimentelor, copiii ajungând să refuze alimentele nutritive, mai puţin dulci. Consumul excesiv și timpuriu de alimente bogate în zahăr și înlocuitori cu indice glicemic ridicat poate conduce la apariţia prematură a obezităţii, diabetului.

Cum procedăm când copilul cere un anumit preparat dulce din comerț?

Atunci când vor dori să încerce ceva de pe lista noastră de nu-uri, le explicăm de ce evităm acel produs, stabilim o cantitate pe care o pot consuma și nu le interzicem. Pe de altă parte, n-ar fi bine nici să trecem în extrema cealaltă. E mai bine să știe că mama le ascultă dorințele și poate face compromisuri. Și astfel, atunci când alegem o ciocolată, să fie un sortiment cât mai natural, cu conținut mai mare de cacao, cu nuci, cu cât mai puțin zahăr sau aditivi. Dacă doresc să consume un suc din comerț, să alegem unul provenit 100% din fructe sau chiar un fresh. Însă aceste dorințe vin cu vârsta, pe măsură ce cresc și devin tot mai curioși. La vârste mici, un an, doi ani, dulcele lor ar trebui să fie fructele și diverse rețete preparate în casă, cât mai sănătos.

Ce putem face să limităm consumul de dulciuri?

Le preparăm în casă, simplu și delicios. Cu zahăr din flori de cocos sau cu miere, cu fulgi de cereale integrale, cu fructe proaspete, cu nuci. Există rețete care se pot adapta în funcție de preferințe și ingredientele disponibile. Unele dintre ele pot fi chiar nutritive.