Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), răspunde la mai multe întrebări legate de infertilitate – de la stabilirea diagnosticului, până la tipurile de investigaţii recomandate:
- În ce condiţii putem vorbi de infertilitate?
- Cum se stabileşte diagnosticul?
- Ce analize se recomandă în cazul partenerului feminin?
- Ce analize se recomandă în cazul partenerului masculin?
- Ce se întâmplă după toate investigaţiile făcute?
În ce condiţii putem vorbi de infertilitate? Infertilitatea este o condiţie medicală care afectează cuplul şi este definită ca imposibilitatea obţinerii unei sarcini după un an de contact sexual neprotejat regulat, în cazul femeilor sub 35 ani, sau după 6 luni, în cazul femeilor peste 35 ani.
Cum se stabileşte diagnosticul? Evaluarea este efectuată de către un medic supraspecializat pe infertilitate şi include investigaţii care vizează ambii parteneri. Se încearcă obţinerea unui diagnostic cât mai precis cu stabilirea unei cauze a infertilităţii, deşi în multe cazuri aceasta nu este evidenţiată în urma testelor. Se începe cu o discuţie în care medicul obţine toate informaţiile medicale necesare din partea cuplului. În continuare, se efectuează o examinare clinică amănunţită – generală şi ginecologică. Se vor recomanda analize pentru ambii parteneri.
Ce analize se recomandă în cazul partenerului feminin? În cazul partenerului feminin, se recomandă:
- analize uzuale cum ar fi grupa de sânge şi Rh, testarea funcţiei hepatice sau renale, glicemie;
- markeri pentru depistarea unor infecţii virale: hepatita B sau C, sifilis, HIV;
- examen citologic Babeş-Papanicolau;
- examene ale secreţiei vaginale pentru depistarea unor infecţii;
- dozări hormonale care testează funcţia şi rezerva ovariană, funcţia tiroidiană sau alţi hormoni care interferă cu fertilitatea;
- ecografia transvaginală care poate identifica anumite anomalii congenitale, fibroame sau polipi; aceasta este utilă şi în monitorizarea ovulaţiei;
- histerosalpingografia este o metodă imagistică radiologică de evaluare a permeabilităţii tubare; poate oferi informaţii şi despre cavitatea uterină;
- histeroscopia presupune introducerea unui instrument prevăzut cu o cameră care permite vizualizarea directă a cavităţii uterine cu diagnosticarea eventualelor anomalii; de asemenea, oferă oportunitatea tratamentului în acelaşi timp cu diagnosticul, în cazul unor formaţiuni intracavitare (polip) sau în cazul unor aderenţe;
- laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă de evaluare a unor posibile cauze de infertilitate care poate oferi posibilitatea de tratament. Aceasta se indică în cazuri complexe, în care nu se identifică o cauză a infertilităţii. Astfel, se pot diagnostica patologii precum endometrioza sau aderenţe la nivel pelvin. În cadrul laparoscopiei, se testează şi permeabilitatea trompelor uterine.
Ce analize se recomandă în cazul partenerului masculin? În cazul partenerului masculin, se recomandă: analize uzuale asemănătoare celor indicate femeii, markeri care depistează infecţii virale, spermogramă şi spermocultură, teste endocrinologice şi genetice – investigaţii adiţionale, necesare în cazuri complexe.
Ce se întâmplă după toate aceste investigaţii? La finalul tuturor investigaţiilor, medicul propune opţiuni de tratament potrivite cuplului, urmând ca decizia finală să fie luată de cei doi parteneri.
Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.