Sfatul specialistului

Oprim sau nu administrarea de vitamina D dacă fontanela s-a închis mai repede?

Întrerupem sau nu administrarea de vitamina D dacă fontanela s-a închis mai repede? Găsiţi răspunsul în acest articol.

Ce sunt fontanelele
Fontanelele sunt nişte zone mai moi ale capului, pentru că oasele craniului sunt, plastic vorbind, asemenea unor plăcuţe – parietale, frontale, occipitale -, care au între ele nişte suturi, nişte zone mai slabe. Fontanela anterioară este uşor de sesizat, pentru că este fragilă, moale (părinţilor le este teamă din acest motiv să spele bine „moalele capului“, însă nu trebuie să le fie frică, se igienizează la fel ca restul corpului pentru a îndepărta crustele, resturile de păr, gel sau săpun). Fontanela posterioară este mai greu de sesizat decât cea anterioară.

Oprim sau nu administrarea de vitamina D dacă fontanela s-a închis mai repede?
În mod obişnuit, fontanela anterioară se închide până la vârsta de 18 luni (1 an şi jumătate). Faptul că se închide mai repede sau mai greu nu înseamnă că administrarea de vitamina D se opreşte, aşa cum se practica înainte. În cazul în care vi se va recomanda şi vouă acelaşi lucru (fontanela s-a închis mai repede, iar medicul v-a spus că puteţi opri administrarea vitaminei D), cereţi efectuarea unei analize de sânge pentru a vedea cu exactitate valoarea vitaminei D. În cazul în care din analize reiese o supradozare de vitamina D, o opriţi, dacă nu, continuaţi profilaxia, chiar dacă fontanela s-a închis.

Informațiile sunt oferite de medici specialişti, în timpul cursurilor de puericultură organizate de Bebe Tei și CopiiSiParinti.ro.