Despre optimism – ca element esenţial, parte din abordările bolilor, în sensul de remediu, tratament – s-a scris în multe studii. Toate studiile care pleacă de la ideea că sănătatea este în legătură cu o atitudine pozitivă asupra vieţii au ajuns la aceeaşi concluzie.
A fi optimist reprezintă unul dintre factorii de protecţie cei mai puternici împotriva bolilor şi a stresului – este concluzia lui M. F. Scheier şi C.D Carver, în lucrarea „Effects of optimism on psychological and physical well-being: theoritical overview and empirical up date“, publicată în Cognitive and Therapeutic Research (1992, 16, pp. 201-228). Cercetarea lui Scheier şi Carver este citată în cartea Cum să te aperi de stres, scrisă de Patrick Légeron.
Dar optimismul presupune nu doar o gândire îndreptată spre partea bună a lucrurilor, înseamnă şi râs, participarea întregului corp la acest act al vindecării sau al drumului spre vindecare. În acest context, acelaşi Patrick Légeron menţionează terapia prin râs, ca practică terapeutică neconvenţională, în cazul pacienţilor cu afecţiuni grave (cum ar fi cancerul şi sida) – prin antrenarea întregului corp, în timpul râsului, s-au observat efecte directe asupra răspunsurilor imunitare, explică Légeron în sursa citată.
Ce se întâmplă cu organismul nostru când râdem? Echipa romedic.ro a stabilit următoarele efecte:
- antrenarea muşchilor feţei şi a sistemului respirator;
- prin faptul că pulsul şi presiunea sângelui cresc, organele şi ţesuturile sunt oxigenate mai bine;
- râsul scade caloriile (efect similar cu cel al exerciţiilor fizice);
- este stimulată eliberarea de endorfine și de neurotransmițători cu rol analgezic și euforic;
- râsul reduce cortizolul (hormonul stresului).
„O zi în care nu ai râs este o zi pierdută“ – spunea Charlie Chaplin. Poate nu vom reuşi să râdem zilnic, dar am putea încerca, încetul cu încetul, să încercăm să privim partea bună a lucrurilor. Longevitatea este dată nu doar de ereditate, ci şi de felul de a fi al omului, de atitudinea cu care se raportează la provocările cotidiene. Să începem de azi, cu câteva citate:
- „Cred că orice succes în viață se obţine abordând problemele cu un optimism orb şi furibund.“ (Silvester Stallone)
- „Pesimismul duce la slăbiciune, optimismul la putere.“ (William James)
- „Ceea ce am învăţat de-a lungul timpului este că optimismul este o parte foarte, foarte importantă din arta de a conduce.“ (Bob Iger)
- „Pentru mine, optimismul seamănă cu doi îndrăgostiţi care se ţin de mână şi merg în lumina de apus a soarelui. Sau poate a răsăritului – alegeţi ce vă place mai mult.“ (Krzysztof Kieslowski)
- „Doar un mic gând pozitiv dimineața îți poate schimba întreaga zi.“ (Dalai Lama)