Sfatul specialistului

Care este poziția corectă la volan pentru o femeie însărcinată?

Fie că mergem cu mașina la serviciu, cumpărături, în vizită la prieteni sau familie, șofatul face parte din rutina zilnică a multor femei. În perioada sarcinii, pe măsură ce burtica se rotunjește, există câteva măsuri bine de pus în practică. Care sunt aceste măsuri, ne spune Titi Aur, specialist în conducere defensivă la Academia Titi Aur.

După ce a câștigat 49 de raliuri și a obținut 8 titluri de campion al României, Titi Aur a început să construiască Academia care îi poartă numele. A vrut să îmbine pasiunea pentru automobilismul sportiv cu bucuria de a împărtăși șoferilor tainele artei de a conduce responsabil. Motivat de statisticile îngrijorătoare, Titi Aur și-a luat ca misiune reducerea numărului de accidente rutiere și a deceselor cauzate de acestea.

Academia Titi Aur

Titi Aur (foto: Facebook)

La întrebarea care este poziția corectă la volan pentru o femeie însărcinată, specialistul în conducere defensivă ne-a răspuns:

Poziția corectă la volan a femeii însărcinate trebuie să se modifice spre finalul sarcinii pentru a spori nivelul de siguranță. Scaunul trebuie fixat cât mai în spate posibil, dar fără a afecta utilizarea corectă a pedalelor, piciorul trebuie să fie ușor flexat în momentul apăsării pedalelor la maximum, iar spătarul lăsat pe spate atât cât manevrarea volanului să nu fie afectată și să se păstreze o distanță între volan și burtă de aproximativ 10 cm.

Pe parcursul sarcinii, purtarea centurii de siguranţă este cu atât mai importantă. Dacă vă gândiţi că ar putea aplica o presiune prea mare asupra fătului în cazul unui accident, numeroase studii au demonstrat că, dimpotrivă, „atât mama, cât şi fătul sunt protejaţi cel mai bine atunci când este pusă centura de siguranţă“, scrie Marjorie Greenfield în cartea „Ghidul viitoarei mame“ (Ed. All, 2013). Iată ce ne spune și Titi Aur referitor la sarcină și purtarea centurii de siguranță:

Centura de siguranță este obligatorie pentru că se sporesc șansele de a supraviețui unui accident cu până la 50%. Nepurtarea centurii de siguranță poate avea efecte mult mai grave asupra sarcinii decât purtarea corectă a acesteia, în cazul unui accident. Pentru a crește gradul de confort, recomandăm utilizarea adaptorului pentru centura de siguranță, care se poate folosi pe toată durata sarcinii și crește gradul de siguranță pentru că protejează zona abdomenului.

Te-ar putea interesa! Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7 ore, părinții învață noțiuni teoretice, dar și practice legate de condusul preventiv, riscuri și tehnici necesare în cazul unui accident. Mai multe detalii despre curs și despre structura acestuia, aflați pe pagina oficială a Academiei.