Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată şi mi-au apărut coşuri pe faţă. Cum aş putea scăpa de ele?“ Medicul specialist răspunde

Deși ne-am obișnuit ca acneea să fie asociată cu perioada adolescenței, iată că ea poate apărea și în sarcină.

Dr. Monica Păun, medic specialist în dermato-venerologie (Illuma Clinique), vorbește pentru copiisiparinti.ro despre acnee – în general și în sarcină, în particular -, tratamente și alte recomandări pentru atenuarea ei:

Acneea – ce este și când debutează. Acneea este o boală dermatologică frecventă, ce afectează foliculul pilo-sebaceu. Aceasta debutează de obicei la pubertate și afectează zonele bogate în glande sebacee precum regiunea facială, toracele posterior sau anterior.

Acneea în sarcină – afectează fătul? Acneea poate apărea și în sarcină, însă nu afectează evoluția sarcinii sau dezvoltarea fătului.

Simptomele acneei. Manifestarile bolii sunt reprezentate de: comedoane închise (puncte negre) și deschise, precum și leziuni supradenivelate: papule, pustule sau leziuni nodulare.

Acneea în sarcină poate fi tratată. O varietate de tratamente pot reduce severitatea leziunilor de acnee și pot reduce riscul de apariție al cicatricilor. Este important de știut faptul că evolutia este autolimitată în acneea de sarcină (se remite la câteva săptamâni/ luni după naștere).

Tratament și măsuri generale:

  • nu se recomandă manipularea leziunilor deoarece există riscul de a dezvolta cicatrici;
  • se evită cosmeticele pe bază de ulei (și se favorizează cele pe bază de apă);
  • se verifică produsele utilizate (trebuie să conțină termenul „non-comedogenic“);
  • igiena zilnică (dimineața și seara) se face folosind produse de spălat destinate pielii acneice.

Sfaturi privind dieta: reducerea consumului de zahăr, al cerealelor bogate în glucide, lactate și alimente procesate sau de tip fast food. Alimentația bogată în legume și pește ar putea ajuta.

Pe parcursul sarcinii, tratamentul topic (local) este de elecție. Antibioticele locale, peroxidul de benzoil, acidul azelaic, alfa hidroxiacizii (AHA): acid glicolic (concentrații mai mici de 10%) și beta hidroxiacizii (BHA): acidul salicilic (concentrații mai mici de 2%) sunt permise.

Preparate topice permise în sarcină: antibiotice locale – eritromicina, clindamicina – 2 aplicații pe zi. Pe zone cutanate limitate (facial): peroxid de benzoil – 1-2 aplicații pe zi; acid azelaic cremă sau gel – 2 aplicații pe zi, cu precizarea că se recomandă evitarea lui în primele 3 luni de sarcină.

De asemenea, anumite dermato-cosmetice destinate tenului acneic sunt permise în sarcină. În cazuri severe ce necesită tratament sistemic, eritromicina poate fi folosită cu excepția primului trimestru de sarcină.


Specializată în microchirugie dermatologică, tratamentul alopeciei și estetică facială, dr. Păun este un medic dedicat pacienților. A urmat cursuri de specializare în microchirurgie și dermatoscopie organizate de EADV (Academia europeană de dermato-venerologie), și cursuri de specializare în laserterapie atât în Romania cât și in Elveția, publicând lucrări științifice cu acest subiect. Este doctorand, cu aprofundare pe abordarea terapeutică a alopeciei, susținând simpozioane științifice pe această temă.