Timp liber

A început „Eforie Colorat“, festivalul de film şi artă contemporană de la Marea Neagră

Desfășurat în perioada 3 iulie – 10 septembrie, Festivalul Eforie Colorat reunește proiecții de film, concerte, vernisaje şi ateliere de artă. Programul începe, în fiecare seară, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

65 de seri de film. Grădina Cinemascop din Eforie Sud își reia misiunea de a arăta filme bune pe toată durata verii. În fiecare seară, până la sfârșitul sezonului, sunt programate proiecții în aer liber ale celor mai interesante producții actuale, de la succese de Hollywood, la filme europene, documentare, scurt metraje sau filme experimentale. În fiecare seară de marți, secțiunea CineShort, dezvoltată în parteneriat cu Short Film Breaks, aduce în fața publicului cele mai interesante scurtmetraje ale momentului. Filmul clasic e rege în fiecare miercuri, în secțiunea RetroCinema, iar cel documentar în secțiunea Kinedok. Serile de joi sunt rezervate poveștilor copilăriei, care au și mai mult farmec la Marea Neagră. Secțiunea CineKids va încânta familiile cu cele mai apreciate animații, de-abia scoase din cutiuța fermecată cu povești. Zilele de vineri și sâmbătă sunt dedicate filmului european, iar secțiunea CineHit propune, în fiecare duminică, blockbustere internaționale.

Eforie Colorat pentru copii. Pe lângă filmele de animație, copiii sunt așteptați la Grădina Cinemascop în fiecare zi, cu spații de joacă, mese de ping-pong, lego sau fussball, printre multe altele. Părinții au la dispoziție și o bibliotecă pop-up, cu titluri hot, rupte din arșița verii, dar și o zonă de merch cu tot felul de surprize.

Artă contemporană și concerte. Expoziții de artă contemporană vor fi vernisate pe toată durata verii la Eforie, iar programul verii include și câteva expoziții de fotografie, de la artă publicitară spaniolă, la o suită de declarații vizuale press cartoons despre războiul din Ucraina. Nu vor lipsi nici sesiunile performative, momentele artist talk – la care vor participa personalități ale momentului, printre care Reka Csapo Dup, Darie Dup, Mugur Grosu sau Lumi Mihai. Recitalurile de poezie sau expozițiile de fotografie întregesc oferta culturală a ediției, alături de seri cu muzică experimentală și alternativă. Invitat special este, anul acesta, Faust Live Band, o trupă cu muzicieni desăvârșiți, de la Adi Neacsu (bass) și Lucas Contreras (chitara), la Horia Stanciu (tobe) și Denis Negulescu (DJ).

MUZEUL LITORALULUI. Reabilitarea Arhivelor Carmen Sylva. Lansat anul trecut, proiectul interdisciplinar Arhivele litoralului continuă și anul acesta să-și spună poveștile. Sunt istorii despre jocurile de pe plajă din anii 1960-1970, „când spațiul era cumva mai vast, mai neîngrădit, când puteai să fugărești mingea pe nisip de capul tău, fără să te întâlnești cu nimeni. În întâlnirile de peste an s-a povestit despre anii de viscol năprasnic, când îngheța marea, despre invaziile de străini, nemți, suedezi cărora copiii se grăbeau să le care bagajele. S-au spus povești despre veselia din restaurante și despre nopțile cu dans și clar de lună. Sau despre fotografii sezonieri care, odată cu deschiderea sezonului, își făceau veacul pe faleză, în preajma teraselor, la cazino“.

Toate acestea, alături de fotografii vechi, din colecții particulare, vor deveni, până la finalul acestui an, primul muzeu digitalizat al litoralului românesc.


Festivalul Eforie Colorat a fost lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, destinat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie la nivel național. Cu toții au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative și educative la Eforie Sud. Programul își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Festivalul este o platformă de dialog pentru comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, sau pentru grupurile activiste. Este un efort comun de a formula soluții actuale de reabilitare și dezvoltare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și încă un motor de dezvoltare.